Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Putyin higgadtan kezeli a doppingdöntést

2018.02.01. 20:02

Kifejezte örömét, ám egyúttal óvja az oroszokat az eufóriától a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozatával kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki csütörtökön Moszkvában beszélt a kérdésről újságíróknak.

Az elnök szerint a doppingügyben hozott ítélet megerősítette, hogy az orosz sportolók többsége tiszta. Ugyanakkor óvott a túlzott örömnyilvánítástól, és arra intette a szurkolókat, hogy viszonyuljanak tisztelettel "ahhoz a félhez, amellyel vitatkoztunk".

Úgy gondolom, hogy ehhez eufória nélkül, azokhoz a szervezetekhez pedig, amelyek a korábbi döntéseket meghozták, tisztelettel kell viszonyulnunk

- mondta.

A CAS csütörtökön Lausanne-ban kihirdetett ítéletcsomagjában 39 orosz sportoló esetében törölte az örökös olimpiai eltiltást, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabott ki rájuk. Ezen felül a bíróság 28 versenyző esetében nem találta kielégítőnek a bizonyítékokat az ellenük felhozott doppingvádakra, így ők a 2014-es téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják.

Ennek következtében Oroszország visszavette első helyét a szocsi olimpia éremtáblázatán. További 11 versenyző változatlanul nem kaphat indulási jogot a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli játékokra, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes.

A NOB ugyanakkor megerősítette, hogy az orosz sportolók kizárólag a testület meghívása alapján, egyéni alapon vehetnek részt az olimpián, és a CAS ítélete nem jelenti azt, hogy a felmentettek indulhatnak Phjongcshangban. (MTI)