Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin higgadtan kezeli a doppingdöntést

2018.02.01. 20:02

Kifejezte örömét, ám egyúttal óvja az oroszokat az eufóriától a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozatával kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki csütörtökön Moszkvában beszélt a kérdésről újságíróknak.

Az elnök szerint a doppingügyben hozott ítélet megerősítette, hogy az orosz sportolók többsége tiszta. Ugyanakkor óvott a túlzott örömnyilvánítástól, és arra intette a szurkolókat, hogy viszonyuljanak tisztelettel "ahhoz a félhez, amellyel vitatkoztunk".

Úgy gondolom, hogy ehhez eufória nélkül, azokhoz a szervezetekhez pedig, amelyek a korábbi döntéseket meghozták, tisztelettel kell viszonyulnunk

- mondta.

A CAS csütörtökön Lausanne-ban kihirdetett ítéletcsomagjában 39 orosz sportoló esetében törölte az örökös olimpiai eltiltást, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabott ki rájuk. Ezen felül a bíróság 28 versenyző esetében nem találta kielégítőnek a bizonyítékokat az ellenük felhozott doppingvádakra, így ők a 2014-es téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják.

Ennek következtében Oroszország visszavette első helyét a szocsi olimpia éremtáblázatán. További 11 versenyző változatlanul nem kaphat indulási jogot a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli játékokra, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes.

A NOB ugyanakkor megerősítette, hogy az orosz sportolók kizárólag a testület meghívása alapján, egyéni alapon vehetnek részt az olimpián, és a CAS ítélete nem jelenti azt, hogy a felmentettek indulhatnak Phjongcshangban. (MTI)