Fél év alatt drágult félmilliárd eurót a párizsi olimpia

2018.03.30. 17:52

Szeptember közepén ítélték Párizsnak a 2024-es nyári olimpiát, de máris félmilliárd euróval (156 milliárd forint) nőtt a rendezés költségvetése a francia kormány jelentése szerint, írja az MTI.

Az eredeti tervek szerint a rendezés összköltsége 6,8 milliárd euró lett volna.

A pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a tervek egy részét mindenképpen felül kell vizsgálni, különben a helyszínek közül több nem készül el időben. Ha a szervezők minden ajánlásukat betartják, a többlet 200 millió euróra (62,5 milliárd forint) csökkenthető.

Az olimpiai falu építését régészeti jelentőségű maradványok hátráltatják, illetve egy menekülttábor és egy középiskola kérdésének megoldatlansága nehezíti. A médiaközpontnak kisebbnek kellene lennie a tervezettnél, a vizes sportágak központja, illetve a környező fejlesztések pedig 170 millió euróval (53 milliárd forint) több pénzt igényelnek.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy egyszerűen nem készülnek el időben azok a fejlesztések, amelyek az olimpiai és a paralimpiai játékokhoz elengedhetetlenül szükségesek.

A parlament felsőháza, a szenátus korábbi jelentéséből kiderült, hogy több milliárd eurót kell fordítani a párizsi metróhálózat jelentős bővítésére, de a 2024-es olimpiára nem készülnének el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla