Berki Krisztián maximális pontszámmal nyert világkupát

2018.04.03. 17:49

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián megnyerte a 2016-2018-as egyéni világkupát lólengésben, írta közleményében a Magyar Torna Szövetség.

Az egyéni világkupában nyolc állomás alapján hirdettek szerenként bajnokot, a 2016 november és 2018 márciusa közötti időszakban négy-négy világkupát figyelembe véve (Cottbus, Melbourne, Baku és Doha).

A nyolc állomásból a legjobb három eredménye számított, Berki a maximális 90 ponttal győzött. A vállsérülése miatt csak az első évadban versenyző világbajnok három állomáson nyert, egyen pedig második lett.  Épphogy lecsúszott a dobogóról Kállai Zoltán, aki a kétéves sorozatban 48 ponttal a negyedik helyen végzett, ráadásul több versenyről szintén hiányzott.

Ha két évvel később vagyunk, akkor még nagyobb az örömöm, hiszen ez a győzelem akkor már olimpiai kvótát is ér. Bevallom őszintén itt a második szezon második felében már számolgattam, figyelemmel kísértem a világkupákat, néztem az ellenfeleket, és bíztam abban, hogy meglehet a győzelem. 2016 végén és 2017 elején három arany- és egy ezüstérmet szereztem, a nyolcból négy versenyen indultam, és ez elég volt ahhoz, hogy én végezzek az első helyen. Nagyon örülök, hiszen ez is azt mutatja, ha egészséges vagyok, akkor ott vagyok az élen."

A nőknél ugyanezt a szériát figyelembe véve az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia is jól szerepelt, igaz, a magyar bajnoknő se vett részt valamennyi állomáson. Kovács kedvenc szerén, felemáskorláton érte el a legjobb helyezést, 55 ponttal negyedik lett, ugrásban 38 ponttal hatodik, míg talajon 34 ponttal hetedik, gerendán pedig 40 ponttal a nyolcadikként zárt.

2018 novemberében újra indul a kétéves sorozat, amelynek utolsó állomása a 2020-as dohai világkupa, és ez az időszak már az olimpia szempontjából is jelentőséggel bír, hiszen aki az élen végez, az kvalifikációt szerez a tokiói olimpiára.