Jolán
2 °C
4 °C

Megteremtette a modern dartsot és elindította Phil Taylort

GettyImages-2587107
2018.04.06. 21:30

Csütörtökön szívroham következtében váratlanul elhunyt Eric Bristow, a darts legendás alakja, aki felfedezte Phil Taylort, majd beindította a karrierjét. Nélküle a mai modern darts közel sem lenne olyan felkapott és népszerű.

A „Ravasz Londoni” – aki nevét egy Santa Monica-i bárban kapta, ahol úgy jelent meg egy versenyen, hogy pólóján egy angol bobbie (a rendőrök kedvelt neve Angliában), a brit zászló (Union Jack), valamint ez a becenév szerepelt. Természetesen a név egész karrierje során elkísérte, mint ahogy a vörös póló is, ami a védjegye lett.

11 éves korától dobálta a nyilakat, 23 évesen pedig elindult azon az úton, amelyről 27 éven át nem tért le. „Belül mindig úgy éreztem, minden versenyt meg fogok nyerni, amin elindulok” – nyilatkozta Bristow pályafutásának csúcsán, és volt idő, amikor gyakorlatilag meg is valósította mindezt.

Hét éven keresztül tartó megkérdőjelezhetetlen fölényének olyan nagyszerű játékosok estek áldozatul a BDO-világbajnokság döntőiben, mint Bobby George (1980), John Lowe (1981, 1985) vagy David Whitcombe (1984, 1986). Viszont 1982-ben már az első fordulóban búcsúzott Steve Brennan ellen, míg 1983-ban a fiatal és feltörekvő Keith Deller győzte le őt a döntőben.

Ötször elhódította a Winmau World Masters címet is, ahol Paul Reynolds-ot, Alan Hoggot, John Lowe-t, Mike Gregory-t és Keith Dellert sikerült maga mögé utasítania, illetve kétszer nyert a News of the World versenyen is. Fel sem lehet sorolni az összes trófeát, amit ezekben az időkben begyűjtött.

1986-ban viszont valami megváltozott. Bristow éppen a Svéd Open-en dobott, de nem mentek olyan gördülékenyen a dobásai: Ericet tragikus módon utolérte a dartsosok rettegett betegsége, a dartitis, ami a játékost pszichésen gátolja abban, hogy a megfelelő módon engedje el a nyilait.

Ő nem törődött bele a helyzetbe, sikeresen megküzdött a kórral, és mi sem bizonyítja jobban visszatérését, mint az, hogy 1989 és 1991 között háromszor is világbajnoki döntőbe jutott. A döntőben szenvedett vereségek (Jocky Wilson, Phil Taylor, Dennis Priestley ellen) már jelezték számára, a generációváltás megtörtént, lassan ideje ezen a szinten befejezni a dartsot

Igen, időközben feltűnt Phil Taylor, aki Eric Bristow-nak köszönheti nem csak a kezdeteket, hanem azt is, hogy a világ legnagyobb dartsosa lett belőle.

Taylor akkoriban gyári munkásként kereste kenyerét egy kerámiaüzemben, és csak hobbiszinten dobált egy kocsmai csapatban (micsoda véletlen, hogy éppen abban a kocsmában, ahová Bristow is sokat járt).

Bristow meglátta a fiatal kerámiaöntőben a klasszist, és lerakott neki 10 000 fontot azzal a feltétellel, hogy majd visszaadja neki, ha befut. Taylor így vallott erről a nemrég magyarul is megjelent könyvében:

Megbecsülhetetlenül sok időt, alighanem több ezer órát töltöttünk a gyakorlótábla előtt, és mindig remekül kijöttünk egymással: keményen játszottunk, aztán kezet ráztunk, és másnap kezdtük elölről az egészet. Eric olyan volt, mint egy oroszlán: addig tanította vadászni a kölykét, amíg az készen nem állt arra, hogy kimenjen a vadonba, és saját magáról gondoskodjon.

Ez annyira jól sikerült, hogy egy idő után a tanítvány még a mestert is lekörözte: az 1990-es vb döntőjében jött a csúcspont, amikor Taylor legyőzte Bristow-t 6-1-re.

1993-ban egyike volt azon játékosoknak, akik – látva a profi darts hanyatlását – kiléptek a BDO-ból és létrehozták a WDC-t, azaz a Darts Világtanácsot, ami 1997-ben vette fel a ma is használatos nevét, a PDC-t (Professzionális Dartsszövetség). Ezzel indult el a darts globális sportággá válása, tízmilliókhoz jutottak el a televízión keresztül a PDC által rendezett különféle versenyek, tornák.

Sid Waddel – a legendás sportkommentátor, a darts hangja – mondta erről: „Az Eric Bristow és Phil Taylor vezette elszakadás kellett hozzá, hogy a darts világa felpezsdüljön. Ma már csak az számít, hogy ez a világ legnagyobb dartsshow-ja. A tv-közvetítések elképesztően magas technikai háttérrel futnak, mindenhol kamerákat találunk, és egyes helyszíneken akár tízezer ember is drukkol a játékosoknak, még ha alig látnak is belőlük valamit.”

Ebben az évben (1997) volt Bristow utolsó nagy villanása, egészen a világbajnokság elődöntőjéig menetelt, ám akkor ismét a tanítvány állta útját, és 5-4-re legyőzte. Végül 2007-ben döntött úgy, hogy felhagy az aktív darts-cal, és innentől kezdve tudását már a televízióban kamatoztatta, mint szakkommentátor, egészen haláláig.

Habár néha még ő is kezébe vette klasszikus nyilait (Harrows Eric Bristow 90% - 22gramm), és egy-egy bemutatómeccset lenyomott a régi haverokkal és játékostársakkal.

Eric Bristow-ról köztudott volt, hogy mindig úgy dobott, hogy a dobó kezén eltartotta a kisujját, mint ahogyan az angol felső osztály tagjai a teáznak. Amikor megkérdezték tőle, hogy ezzel ugye nem az ellenfeleit akarja alázni, Bristow csak annyit felelt: ez csupán egyszerű modorosság tőle. Semmilyen trükk és semmilyen álázás nem volt ezzel a célja.

A kötélidegzetű Bristow talán életében egyszer remegett, amikor 1989-ben a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntették ki a darts kiemelkedő szolgálatáért.

Találkozni a királynővel minden televíziós döntőmnél idegtépőbb élmény volt

– nyilatkozta utána.

Vitathatatlanul a darts egyik legnagyobb egyénisége volt, és örökre az marad.

A Premier League csütörtöki, liverpooli meccse előtt tartott bemutatót, de rosszul lett. Azonnal mentő jött érte, az utcán próbálták újra éleszteni. Nem sikerült.

Április 25-én lett volna 61 éves.

 (A cikk Füzi István Ádám írása.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?