Ödön
1 °C
11 °C

Phjongcshang is kilóra megvehette az olimpiát

2018.04.11. 12:49

Folyik a vizsgálat a korrupció miatt lemondott volt dél-koreai elnök, Ri Mjong Bak ellen, és ennek során találtak olyan iratokat, amely arról szólnak, hogy 27 NOB-tagot vesztegethettek meg a phjongcsangi ajánlatért cserébe. Ezt a dél-koreai SBS hírállomás hozta nyilvánosságra, írta az insidethegame.biz..

A pénzt állítólag a Samsung szállította, a listát a megvesztegethető emberekről pedig Lamine Diack, illetve a fia, Papa Massata Diack állította össze - előbbit korrupció miatt már korábban örökre eltiltottak minden sporttal kapcsolatos tevékenységtől.

A Samsung vezetője, Li Kun He egészen a tavalyig volt a NOB tagja, a vállalatóriás pedig komoly összegekkel támogatta eddig is az olimpiai mozgalmat. Az olimpiai bizottság szóvivője elmondta, hogy minden nyilvánosságra került iratot Diack aktájához csatolnak és a vizsgálat további szakaszában felhasználják ellene.

A korrumpált 27 NOB-tagból 12 afrikai országból származik, ami nem is véletlen, lévén Diack szenegáli üzletember. Állítólag 12,5 millió dolláros sikerdíjat fogadtak el összesen, ők 27-en.

000 1175QY
Fotó: Martin Bernetti / AFP

Az idei téli olimpiáról a NOB 2011-es kongresszusa döntött, már akkor meglepetést keltett, hogy a sokkal esélyesebb franciaországi Annecyt és Münchent megelőzve a dél-koreai város kapta a rendezés jogát.

Papa és Lamine Diack korrupciós szerepét még a 2009-es, a riói nyári olimpia kiválasztásával kapcsolatban is vizsgálják. Megnézik azt is, volt-e valami szerepük a 2020-as, tokiói olimpia szavazásával kapcsolatban is. Azt 2013-ban ítélték oda.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?