Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öttusázó olimpiai bajnokunk futótesztet talált ki a futballistáknak

2018.04.26. 11:43

Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok tervezetet készített az utánpótlás kiválasztási rendszer megváltoztatásához, amit a MOB szakmai bizottsága is támogat, írja az Nemzeti Sport. A tervezet középpontjában a futball áll, de az anyag nem csak ebben segíthet, hanem a diákok erőnléti állapotának felmérésében is.

Tudomásul kell venni, hogy a labdarúgás fizikai sport. A fáradt játékosnak romlik a mozgáskoordinációja, a technikai feladatokat nehezebben oldja meg, figyelme kihagy, csökken a reakcióideje, a párharcokat elveszíti, rossz döntéseket hoz. Gyorsan és agresszívan kell futballozni, a legkevesebb időt hagyni az ellenfélnek. Ehhez sokat és gyorsan kell futni, mert a párharcokat csak így lehet megnyerni.

 – írja Török. Szerinte fontos az, hogy ki az ügyes és a tehetséges, de az még fontosabb, hogy azok kerüljenek első sorban az akadémiákra, akik a legalkalmasabbak. Az erőnlét, a gyorsaság és az állóképesség ugyanis mérhető, így be lehet vezetni egy pontrendszert, ami alapján a játékosok licencet kapnának.

A javaslat szerint a 14-18 év közöttieknél 30 méteres (gyorsaság) és 3000 méteres futás (állóképesség) a legalkalmasabb arra, hogy hiteles adatokat kapjunk. A 30 méteres futásnál 4 másodperc lenne a szint, aki ennél gyorsabb vagy lassabb, az századmásodpercenként plusz vagy mínusz 5 pontot kaphat. 3000 méternél ugyanez a helyzet, csak ott 11 perc (660 másodperc) a szint és plusz/mínusz 1 másodperc érne plusz/mínusz 5 pontot. A 14 éven aluliaknál ugyanez lenne a rendszer, csak 3000 méter helyett 1200-t kellene teljesíteni.

A tervezet szerint a fiatalok az eredményeik alapján A-, B- és C-licencet kapnának, és nem korosztályok szerint, hanem a licencek szerint játszanának egymással (tehát egy csapatban csak A-, B- vagy C- licencesek lehetnének, kortól függetlenül). Ez elvileg motivációt is jelentene a gyerekeknek, hisz ösztönözné őket, hogy kategóriát váltsanak.

Nem csak a focihoz lehetne használni

A felmérés nem csak a futballban lehet alkalmas az állapotrögzítésre, alap lehet a kiválasztásnál is. Ehhez az kellene, hogy az iskolákban is létezzen a vizsgálat, hisz a diákok fizikai állapotáról nincsenek hiteles adatok. Bár ahhoz, hogy ez változzon, Török Ferenc szerint szükség van kormányzati segítségre is. 

A dokumentum szerint az oktatási rendszer a legalkalmasabb a fizikai képzésre és az állapotfelmérésre. Az iskolai testnevelésre is épülhetnek a kiválasztás az utánpótlás-nevelésnél.