Öttusázó olimpiai bajnokunk futótesztet talált ki a futballistáknak

2018.04.26. 11:43

Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok tervezetet készített az utánpótlás kiválasztási rendszer megváltoztatásához, amit a MOB szakmai bizottsága is támogat, írja az Nemzeti Sport. A tervezet középpontjában a futball áll, de az anyag nem csak ebben segíthet, hanem a diákok erőnléti állapotának felmérésében is.

Tudomásul kell venni, hogy a labdarúgás fizikai sport. A fáradt játékosnak romlik a mozgáskoordinációja, a technikai feladatokat nehezebben oldja meg, figyelme kihagy, csökken a reakcióideje, a párharcokat elveszíti, rossz döntéseket hoz. Gyorsan és agresszívan kell futballozni, a legkevesebb időt hagyni az ellenfélnek. Ehhez sokat és gyorsan kell futni, mert a párharcokat csak így lehet megnyerni.

 – írja Török. Szerinte fontos az, hogy ki az ügyes és a tehetséges, de az még fontosabb, hogy azok kerüljenek első sorban az akadémiákra, akik a legalkalmasabbak. Az erőnlét, a gyorsaság és az állóképesség ugyanis mérhető, így be lehet vezetni egy pontrendszert, ami alapján a játékosok licencet kapnának.

A javaslat szerint a 14-18 év közöttieknél 30 méteres (gyorsaság) és 3000 méteres futás (állóképesség) a legalkalmasabb arra, hogy hiteles adatokat kapjunk. A 30 méteres futásnál 4 másodperc lenne a szint, aki ennél gyorsabb vagy lassabb, az századmásodpercenként plusz vagy mínusz 5 pontot kaphat. 3000 méternél ugyanez a helyzet, csak ott 11 perc (660 másodperc) a szint és plusz/mínusz 1 másodperc érne plusz/mínusz 5 pontot. A 14 éven aluliaknál ugyanez lenne a rendszer, csak 3000 méter helyett 1200-t kellene teljesíteni.

A tervezet szerint a fiatalok az eredményeik alapján A-, B- és C-licencet kapnának, és nem korosztályok szerint, hanem a licencek szerint játszanának egymással (tehát egy csapatban csak A-, B- vagy C- licencesek lehetnének, kortól függetlenül). Ez elvileg motivációt is jelentene a gyerekeknek, hisz ösztönözné őket, hogy kategóriát váltsanak.

Nem csak a focihoz lehetne használni

A felmérés nem csak a futballban lehet alkalmas az állapotrögzítésre, alap lehet a kiválasztásnál is. Ehhez az kellene, hogy az iskolákban is létezzen a vizsgálat, hisz a diákok fizikai állapotáról nincsenek hiteles adatok. Bár ahhoz, hogy ez változzon, Török Ferenc szerint szükség van kormányzati segítségre is. 

A dokumentum szerint az oktatási rendszer a legalkalmasabb a fizikai képzésre és az állapotfelmérésre. Az iskolai testnevelésre is épülhetnek a kiválasztás az utánpótlás-nevelésnél.  • Hírek
  • Csok