Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A NOB megtámadta az oroszoknak kedvező doppingdöntést

2018.05.03. 19:30

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy svájci bíróságon megtámadja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) februári határozatát, amellyel 28 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását, amelyet a NOB szabott ki. A NOB végrehajtó bizottsága megvitatta az ügyet lausanne-i ülésén, és „mind a döntéssel, mind a motivációval elégedetlen volt".

A CAS a februári phjongcshangi téli olimpia előtt döntött, szerinte a 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli olimpián elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 sportoló változatlanul nem indulhatott a játékokon, de az ő eltiltásukat is érvénytelenítette a CAS.

A NOB 43 oroszt tiltott el örökre az olimpiáktól, mert a vád szerint a 2014-es szocsi játékokon szervezett manipulációval érték el eredményeiket, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja, írja az MTI.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a februári olimpiáról a NOB, az engedélyt kapott sportolók, akik bizonyítottan tisztán készültek, pedig csak semleges zászló alatt versenyezhettek Phjongcshangban.