Jenő
-3 °C
6 °C

A NOB megtámadta az oroszoknak kedvező doppingdöntést

2018.05.03. 19:30

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy svájci bíróságon megtámadja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) februári határozatát, amellyel 28 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását, amelyet a NOB szabott ki. A NOB végrehajtó bizottsága megvitatta az ügyet lausanne-i ülésén, és „mind a döntéssel, mind a motivációval elégedetlen volt".

A CAS a februári phjongcshangi téli olimpia előtt döntött, szerinte a 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli olimpián elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 sportoló változatlanul nem indulhatott a játékokon, de az ő eltiltásukat is érvénytelenítette a CAS.

A NOB 43 oroszt tiltott el örökre az olimpiáktól, mert a vád szerint a 2014-es szocsi játékokon szervezett manipulációval érték el eredményeiket, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja, írja az MTI.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a februári olimpiáról a NOB, az engedélyt kapott sportolók, akik bizonyítottan tisztán készültek, pedig csak semleges zászló alatt versenyezhettek Phjongcshangban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?