12 milliós támogatás jól tanuló élsportolóknak

2018.05.04. 10:05

Tizenöt fiatal magyar sportoló felsőoktatási tanulmányait támogatja a BOM a Magyar Sportért Alapítvány ösztöndíja, amelyet idén 5. alkalommal adtak át.

Az összesen 12 304 000 forint összegű hozzájárulás a sportolók teljes felsőoktatási képzésének tanulmányi költségét fedezi. A pályázat nyertesei nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtó tehetségek, akik olyan sportágakban és versenyszámokban értek el kiváló eredményeket, mint például az evezés, a vízilabda, a sportlövészet, a triatlon, a gerelyhajítás vagy a vívás.

„Példaértékűnek tartjuk azoknak a fiataloknak a helytállását, akik egyszerre képesek nemzetközi sikereket elérni a sportágukban, és emellett felsőfokú tanulmányokat is folytatnak. Tisztában vagyunk vele, hogy ezt a szintet csak nagyon kemény munkával és sok kitartással lehet elérni. Mi abban tudjuk segíteni őket, hogy biztos anyagi hátteret teremtünk számukra, hogy nekik csak a sportra és tanulmányaikra kelljen fókuszálniuk. A stabil háttér elengedhetetlen a sikerhez” – mondta Váradi-Bóta Kinga, a BOM főtitkára, olimpiai ezüstérmes kajakos.

„Hiszünk benne, hogy a most támogatásban részesített fiatal sportolókkal találkozni fogunk a következő olimpiákon, 2020-ban Tokióban, vagy 2024-ben Párizsban. Az ösztöndíjprogramunk valódi befektetés az üzleti élet képviselői részéről az oktatásba, Magyarország fiatal tehetségeibe és jövőbeli sportsikereibe” - hangsúlyozta Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM kuratóriumának elnöke.

„A tehetségek támogatását a sportban és az üzleti életben egyaránt fontosnak tartjuk. A díjazott fiatalok alázattal és kemény munkával kiemelkedő eredményeket értek el, amivel jó példát mutatnak generációjuk számára. Bízunk benne, hogy segítségünkkel a jövőben még nagyobb sikerekben lesz részük” – mondta Rencz Botond, az EY Magyarország vezérigazgatója.

„Nagyon komoly segítségnek tartom, hogy a támogatás a teljes képzési időre szól, és nem kell félévente újrapályázni, ami sok bizonytalanságot szül más ösztöndíjaknál. Bízom benne, hogy a jövőbeli eredményeim is igazolni fogják a bizalmat, amit a BOM Alapítványtól kaptam” - mondta Bicsák Bence, triatlon U23 Európa-bajnok, a Pécsi Tudományegyetem pénzügy és számvitel szakos hallgatója.

A BOM ösztöndíjprogramja 2014-ben indult. Az idei támogatottakkal együtt összesen 80 fiatal tanulmányait támogatta, összesen 70 millió forint értékben.

A pályázatra olyan fiatalok jelentkezhettek, akik sportolói karrierjük mellett felsőfokú, vagy szakmát adó tanulmányokat végeznek. A feltételek közt szerepelt, hogy a sportoló figyelemreméltó eredményeket tudjon felmutatni nemzetközi korosztályos versenyeken, és aktív hallgatói jogviszonnyal vagy sikeresen letett felvételi vizsgával rendelkezzen. Az egyes sportágakat képviselő szövetségeknek együttműködési megállapodást kell kötniük a BOM Alapítvánnyal ahhoz, hogy tagjaik pályázhassanak az ösztöndíjra.

Az idei ösztöndíjasok névsora:

 • 1. Borsányi Patrícia (ritmikus gimnasztika - OB 3, OB csapat 1. VK 7.csapat)
 • 2. Barnai Judit (kosárlabda - U20 EB 2., Junior OB 1.)
 • 3. Bedők Gergely (evezés - U23 EB 3., Európai Egyetemi Játékok 2., Ifi EB 5.)
 • 4. Zámbó Balázs (úszás - EYOF 2., Ifi EB. 3., 4., Ifi olimpia 3., Ifi EB 2.)
 • 5. Zámbó-Gólya Fruzsina (vívás - U23 EB 3., Felnőtt csapat VK5., Junior VK 3.)
 • 6. Jansik Szilárd (vízilabda - Junior VB2., Universiade 1., EK 1.)
 • 7. Dávid Krisztina (sportlövészet - paralimpiai 5., IPC VB 2., IPC EB 3. világranglista 2.)
 • 8. Moravcsik Angéla (gerelyhajítás - Junior EB 9., Junior VB 20., EK 1.)
 • 9. Hagymási Réka (kajak - VB1., EB 1., (K-2)U23 VB 2.3.)
 • 10. Kovács Barbara (gyalogló - VB 27., olimpiai 58., EK 12.)
 • 11. Karai Botond (triatlon - Junior Európa Cup 2, 3; Eb 8.)
 • 12. Bicsák Bence (triatlon - U23 EB 1. és VB 3., ITU VK 1.)
 • 13. Boros Alexandra (öttusa - Junior EB váltó 1., egyéni 8., Junior VB cs2.)
 • 14. Polivka Dóra (evezés - U23 EB 3., U23 VB 9.)
 • 15. Szigeti Roland (evezés - EB 5., VB 7., VK 4.)