Olivér
5 °C
8 °C

Meghalt Tábori László, egykori világcsúcstartó futó

016 15 06 27 tabori laszlo
2018.05.24. 08:55

Nyolcvanhat éves korában meghalt Tábori László, korábbi világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó Los Angelesben - jelentette az MTI.

Tábori - aki pályafutása során több világrekordot ért el - a melbourne-i olimpián negyedik lett 1500 és hatodik 5000 méteren, majd a játékok után nem tért haza Magyarországra, hanem Kaliforniában telepedett le. Később sikeres edzőként dolgozott a Dél-Kaliforniai Egyetemen. 

Ő volt a világon a harmadik, aki négy percen belül futott egy mérföldön. Iharos Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal, valamint Mikes Ferenccel együtt tagja volt annak a legendás váltónak, amely 4x1500 méteren sorozatban állított fel világcsúcsokat.

Edzője, Iglói Mihály örökségét és keménységét továbbvitte az Egyesült Államokban is, 1979-ben az év edzőjének választották. Az USA-ban az akkor még csak kibontakozó Nike frontembere volt.

Táboriról szóló portrénkat itt olvashatja.

(Borítókép: Adrián Zoltán / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?