Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levélben ismerték el az oroszok, hogy szisztematikus doppingolás folyt

2018.05.25. 21:06

Orosz sportvezetők a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) írt levélben elismerték, hogy „elfogadhatatlan manipulációk" történtek a doppingellenes rendszerben, illetve szisztematikus doppingolás zajlott az országban.

Az orosz sport súlyos válságát az orosz doppingellenes rendszer elfogadhatatlan manipulálása okozta, melyet a WADA és a NOB égisze alatt lefolytatott vizsgálatok során tártak fel

– írta Pavel Kolobkov sportminiszter, valamint Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai és Vlagyimir Lukin, az Orosz Paralimpiai Bizottság elnöke közös levelében, melyben ismételten kérték az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) felfüggesztésének megszüntetését a WADA-tól.

Meg tudjuk erősíteni, hogy a szükséges intézkedéseket meghoztuk és ezután is megtesszük azokkal szemben, akik érintettek voltak a szisztematikus doppingolásban, annak érdekében, hogy ezeknek a személyeknek a jövőben ne legyen szerepük, illetve befolyásuk az oroszországi doppingellenes küzdelemben

– írták az oroszok. A l'Equipe című francia sportlap által megszerzett levélben a „szisztematikus" kifejezést használták az orosz sportvezetők, az „intézményest" azonban – amely a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette testület összegzésében szerepelt – nem.

Craig Reedie elnök az eddigi legbiztatóbbnak nevezte az oroszok hozzáállását a WADA múlt heti, montreali ülésén.

A WADA márciusban még arról számolt be, hogy az orosz sportvezetők miatt sajnálatosan lassan halad a 2015-ben leminősített RUSADA működésének helyreállítása. Craig Reedie akkor egy konferencián úgy fogalmazott, hogy ő személy szerint nagyon bizakodó volt a RUSADA-ban történt kezdeti változásokat látva, de hozzátette, hogy túl hosszú ideje tart a folyamat, és még mindig nem tudni, mikor érnek a végére.

Az orosz doppingbotrányt egyrészt Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai labor volt igazgatója, másrészt a McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki, ezek az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták fel.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kizárták az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

Az oroszok azzal együtt, hogy most több pontban elismerték a jelentés megállapításait, megkérdőjelezik a Rodcsenkov által szolgáltatott bizonyítékok hitelességét.

A RUSADA felfüggesztésének megszüntetését korábban két feltételhez kötötte a WADA: egyrészt a McLaren-jelentés megállapításainak elfogadásához, másrészt ahhoz, hogy a WADA szakembereinek lehetővé tegyék a vizsgálódást az orosz laborban.

A WADA múlt heti ülésén élénk vita alakult ki az enyhítés, illetve a további szigor hívei között. A fegyelmi döntések meghozatalában illetékes testület június 14-én ül össze.