Kálmán, Ede
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.09%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.79%

Levélben ismerték el az oroszok, hogy szisztematikus doppingolás folyt

2018.05.25. 21:06

Orosz sportvezetők a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) írt levélben elismerték, hogy „elfogadhatatlan manipulációk" történtek a doppingellenes rendszerben, illetve szisztematikus doppingolás zajlott az országban.

Az orosz sport súlyos válságát az orosz doppingellenes rendszer elfogadhatatlan manipulálása okozta, melyet a WADA és a NOB égisze alatt lefolytatott vizsgálatok során tártak fel

– írta Pavel Kolobkov sportminiszter, valamint Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai és Vlagyimir Lukin, az Orosz Paralimpiai Bizottság elnöke közös levelében, melyben ismételten kérték az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) felfüggesztésének megszüntetését a WADA-tól.

Meg tudjuk erősíteni, hogy a szükséges intézkedéseket meghoztuk és ezután is megtesszük azokkal szemben, akik érintettek voltak a szisztematikus doppingolásban, annak érdekében, hogy ezeknek a személyeknek a jövőben ne legyen szerepük, illetve befolyásuk az oroszországi doppingellenes küzdelemben

– írták az oroszok. A l'Equipe című francia sportlap által megszerzett levélben a „szisztematikus" kifejezést használták az orosz sportvezetők, az „intézményest" azonban – amely a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette testület összegzésében szerepelt – nem.

Craig Reedie elnök az eddigi legbiztatóbbnak nevezte az oroszok hozzáállását a WADA múlt heti, montreali ülésén.

A WADA márciusban még arról számolt be, hogy az orosz sportvezetők miatt sajnálatosan lassan halad a 2015-ben leminősített RUSADA működésének helyreállítása. Craig Reedie akkor egy konferencián úgy fogalmazott, hogy ő személy szerint nagyon bizakodó volt a RUSADA-ban történt kezdeti változásokat látva, de hozzátette, hogy túl hosszú ideje tart a folyamat, és még mindig nem tudni, mikor érnek a végére.

Az orosz doppingbotrányt egyrészt Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai labor volt igazgatója, másrészt a McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki, ezek az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták fel.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kizárták az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

Az oroszok azzal együtt, hogy most több pontban elismerték a jelentés megállapításait, megkérdőjelezik a Rodcsenkov által szolgáltatott bizonyítékok hitelességét.

A RUSADA felfüggesztésének megszüntetését korábban két feltételhez kötötte a WADA: egyrészt a McLaren-jelentés megállapításainak elfogadásához, másrészt ahhoz, hogy a WADA szakembereinek lehetővé tegyék a vizsgálódást az orosz laborban.

A WADA múlt heti ülésén élénk vita alakult ki az enyhítés, illetve a további szigor hívei között. A fegyelmi döntések meghozatalában illetékes testület június 14-én ül össze.