A kiabáló tini két olimpiai bajnok legyőzésével nyert pingpongtornát

2018.06.11. 18:15

A japán Harimoto Tomokazu 14 évesen két kínai olimpiai bajnokot legyőzve nyerte meg az asztalitenisz Japan Opent.

Az elég agresszíven játszó és megszerzett pontjait karatés módra, kiáltással ünneplő pingpongos már a tavalyi vb-n is feltűnést keltett, akkor olimpiai harmadik honfitársát, Mizutani Junt ejtette ki. A Japan Openen azonban még nagyobb skalpokat szerzett meg. A negyeddöntőben minden idők egyik legnagyobb játékosát, a címvédő olimpiai bajnok és világbajnok Ma Longot győzte le.

Harimoto 3-0-ra elhúzott, Ma Long 3-2-re szépített, de az utolsó szettet elég simán, 11-6-ra elveszítette. 4-2-vel ment tovább a japán tinédzser.

A döntőben Harimoto a 2012-es olimpiai bajnokkal, Csang Csi-kével (Zhang Jike) játszott a végsőkig kiélezett meccset.

Az első két szettet a kínai nyerte (9-11, 8-11), a harmadikat Harimoto húzta be 11-9-re, a negyediket meg egész könnyedén hozta (11-4). Az ötödik szett elején Csang Csi-ke dominált, elment 6-3-ra is, de Harimoto újítani tudott, sorozatban csinált öt pontot és 8-6-ra már ő vezetett. 10-9-nél még nála volt az előny, a kínai egy csuszával egyenlített, majd a következő két pontot is megcsinálta. A hatodik játszma Harimotoé lett, csuszával fejezte be (11-7). A döntő szettben is jól rajtolt, 5-1-re elhúzott, de 7-6-nál már Csang Csik-ke volt elöl, akinek 10-9-nél még meccslabdája is volt. A japán hárította, majd átvette a vezetést, a kínai még egyszer visszajött, de 13-11-re elbukta a meccset.

A nőknél is egy japán tini, Ito Mima nyert. A már 17 éves játékos három évvel ezelőtt lett minden idők legfiatalabb női World Tour-győztese. Az ő példája is mutatja a japán modellt, egyre fiatalabb versenyzőket dobnak be a mély vízbe, Azt remélik, így törhetik meg a kínai dominanciát az asztaliteniszben.