A világ legnehezebb ugrását már tudja, csak tisztítani kell

K EPA20180805138
2018.08.09. 13:25
Az Eb-aranyat hogyan lehet átváltani a vb-re, illetve az olimpiára? Erre válaszolt a tornászok olimpiai bajnok elnöke, Magyar Zoltán.

Dévai Boglárka húsz éve várt aranyérmet szerzett meg a tornászok Európa-bajnokságán. MIndkét ugrásában hibázott ugyan, de olyan nehéz volt az első ugrása (6,0), amit senki más bevállalni sem mert a mezőnyből. Az előre szaltóba másfélcsavart beletenni iszonyú nehéz.

A második ugrás 5,4-ből indult, azt álmából felkeltve is végre szokta tudni hajtani.

A 18 éves szombathelyi versenyző edzője, Rácz Gábor azt mondta az arany után, bízik benne, hogy ez csak valaminek a kezdete.

Mivel a ciklus közepén vagyunk, természetesen már lehet az olimpia felé kacsintgatni.

Érdemes megnézni, milyen erősségű ugrásokat láthattunk az előző vb-döntőben. Íme az első négy sorrendje.

  • Marija Paseka (orosz) - 6,0 és 5,8
  • Jade Carey (USA) - 5,8 és 5,6
  • Giulia Steingruber (svájci) - 5,8 és 5,4
  • Shallon Olsen (kanadai) - 5,4 és 6,0

A győztes orosz Paseka olyan anyagerőt választott, amit más meg sem mert próbálni.

A negyedik helyre befutó Olsen útját járta most Dévai, ami Európa tetejére vezette. Az is szembetűnő, ha a második ugrás értékén képes emelni, akkor még többet elérhet.

"Büszkének lennünk, a világ legnehezebb ugrását választotta, és azt úgy megcsinálta a selejtezőben, hogy simán bejutott vele a döntőbe.

Nem szabad ugyanakkor a szemünket behunyni, látni kell, nem volt tiszta az ugrása. Még nincs teljesen kész, a közeljövő feladata a gyakorlat tisztítása lesz.

Mert az tény, ebből a döntős mezőnyből nincs senki másnak ilyen dinamikája, robbanékonysága, ilyen csodálatos magasságban sem ugrik senki. A vb-mezőny viszont más, de ha jövőre a vb-n a háromban végez, már kint is van az olimpián"

- értékelt az Indexnek a hazai szövetség elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán.

Úgy érzi, még több gyakorlással sem szektorhibás, sem tartáshibás nem lesz az ugrás, és nem fog kilépni majd balra. Most mindkétszer azért kapott levonást, előbb egy tizedet, majd hármat, mert arra a területre lépet, ahová nem szabad. (A videón látható piros terület a tilos.)

"Azt hiszik sokan, hogy csak nekifut és ugrik, de ez nem ilyen egyszerű. Nagyon sok munka van benne, de még sok munka is van hátra.

Az ugyanakkor nagyon biztató, hogy versenyző alkat Bogi, aki ha kell, a tapétát is letépi a falról"

- magyarázta Magyar. 

A tokiói részvételnek nemcsak ez az egyetlen útja van, hanem még másik kettő is van. A világkupa-sorozat megnyerése illetve a válogatott a 2019-es vb-n a legjobb 12 közé jutása. Utóbbi lenne persze a legfontosabb, mert 1996 óta nem volt női csapatunk ötkarikás versenyen. Ahhoz ellenben a többieknek is fejlődniük kell.

"Van még a pakliban egy dzsókerünk, Kovács Zsófia, aki a legjobb összetett tornász, ha ő egészséges, ott lehetünk bravúrokkal a 12-ben. Most az Eb-ről hiányzott. A haditerv elkészült, igyekszünk megvalósítani. A Himnusz alatt egymást átölelve könnyeztünk, szeretnénk még ezt átélni jó néhányszor" - összegzett Magyar.