Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világbajnok a vitorlázó Berecz Zsombor

2018.08.09. 14:54 Módosítva: 2018-08-09 19:46:27

A magyar vitorlássport legnagyobb sikerét érte el Berecz Zsombor azzal, hogy a dániai Aarhusban megnyerte a finn dingi hajóosztály világbajnokságát. Berecz sikerének különleges értékét az adja, hogy aktív olimpiai hajóosztályban, és ennek köszönhetően borzasztóan erős mezőnyben lett világbajnok, elsőként a magyar vitorlássport történetében.

Természetesen vitorlázóink nem olimpiai hajóosztályokban nyert korábbi vb-címei is rendkívüli eredmények, például Majthényi Szabolcs és Domokos András 12 elsősége repülő hollandiban , de Berecz mostani sikere még hozzájuk képest is egy külön kategóriát képvisel.

A magyar vitorlázó a hat selejtező futam után a 17. helyen állt a 92 hajós mezőnyben, utána viszont az arany csoportban csak ő végzett minden futamban a legjobb tíz között, a medal race-ben pedig –  a   Hajózás.hu  oldal beszámolója szerint –  tönkreverte a mezőnyt,

Berecz gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, hiszen a nem éppen tökéletes rajtját nagyszerűen korrigálva már az elsőként vette az első bóját, onnantól pedig már végig ő állt a mezőny élén, miközben legnagyobb riválisát, a világbajnoki címvédő svéd Salminent messze elhagyta. 

A magyar vitorlázó bravúrosan használta ki, hogy az első bóját követően felhúzták a “free pumping”-ot jelző zászlót, azaz minden speciális, máskor esetleg nem engedélyezett technikát be lehetett vetni a haladás érdekében. A magyarul a "pumpálás" kategóriájába sorolt technikák segítségével a hajós nem a legrövidebb, hanem a leggyorsabb utat választva próbál meg előnyt szerezni, ebben pedig Berecz az egész mezőny egyik legnagyobb művészének számít.

A befutóhoz érkezve már csak a második helyen haladó Postmára kellett figyelnie, de a beszámolók szerint a holland sem jelentett igazi veszélyt futamgyőzelemére, ráadásul a vetélytársak helyezései alapján jó eséllyel még a második helyen befutva is ő lett volna a világbajnok.

Berecz azonban semmit nem bízott a számolgatásra, magabiztos előnyét megtartva első helyen ért célba.

"A Legnagyobb álmom valósult meg, nagyon keményen megdolgoztam érte"


– mondta a verseny után a magyar vitorlázó, aki február végén elszenvedett kéztörése, majd kézműtétje miatt mindössze egyetlen, június végi versenyen tudott elindulni a világbajnokság előtt. Ez azonban egyáltalán nem tudta eltántorítani attól, hogy teljes erőbedobással készüljön az évad legfontosabb eseményére.

A 32 évesen csúcsra érő sportoló a Velencei-tavi VSI-ben kezdett vitorlázni, és ennek a klubnak a színeiben nyerte első magyar bajnoki címét 2005-ben. Azóta három hajóosztályban, összesen 11-szeres magyar bajnoknak vallhatja magát, legnagyobb sikere egészen mostanáig a 2016-os Európa-bajokságon szerzett ezüstérme volt. A tavalyi, balatonföldvári vb-n ötödik helyen végzett.

A sportoló már szerdai teljesítményével a második helyre jött fel összetettben, és már akkor eldőlt, hogy olimpiai kvótát szerzett. Ezzel az első magyar sportoló lett, aki biztosan ott lehet Tokióban 2020-ban.