Négyszer bukott meg doppinggal, mert nem olvasta el a tájékoztatót

2018.08.14. 12:51 Módosítva: 2018.08.14. 12:51

Szabina Asirbajeva négyszer is megbukott doppingvizsgálaton, de a ritmikus gimnasztikázó állítja, hogy csak óvatlan volt, nem figyelt rá, milyen gyógyszert szedett feldagadt végtagjaira.

A most 19 éves Asirbajeva négy tavalyi világkupaverseny után adott mintája lett pozitív, április 9-én, 23-án, 27-én és június 4-én levett mintájában is valamilyen vízhajtó nyomait találták meg nála. A leginkább elterjedt furoszemidet, valamint hidroklorotiazidot és klorotiazidot.

Legtöbbször a vízhajtókat valamilyen másik szer elfedésére használják – nem teljesítményfokozók – , de néhány sportágban, mint például a rg-ben a fogyás, a könnyű súly elérése miatt alkalmazzák. A váratlanul visszavonult (valószínű, hogy inkább visszavonultatott)  Asirbajeva azt állítja, hogy a válogatott orvosa nélkül szerzett felduzzadt végtagjai kezelésére gyógyszert, amelynek nem olvasta el az összetevőit.

Asirbajeva a riói olimpián
Asirbajeva a riói olimpián

A ritmikus gimnasztikázó kétéves eltiltást kapott, 2017. április 1. és június 30. közötti eredményeit törölte a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG), Asirbajeva így három Ázsia-bajnoki címet bukott, elvették világkupás eredményeit is, és a pénzdíjak visszafizetésére is kötelezték.

Asirbajeva eltiltása után szeretne visszatérni és indulni a 2020-as olimpián, de a kazah szövetség nem támogatja, már csak azért sem, mert nem számolt be nekik a gyógyszerhasználatáról. Asirbajeva Rióban már járt olimpián, akkor a 12. helyen zárt.

(via Nemzeti Sport)