Jenő
-2 °C
6 °C

Négyszer bukott meg doppinggal, mert nem olvasta el a tájékoztatót

2018.08.14. 12:51 Módosítva: 2018-08-14 12:51:38

Szabina Asirbajeva négyszer is megbukott doppingvizsgálaton, de a ritmikus gimnasztikázó állítja, hogy csak óvatlan volt, nem figyelt rá, milyen gyógyszert szedett feldagadt végtagjaira.

A most 19 éves Asirbajeva négy tavalyi világkupaverseny után adott mintája lett pozitív, április 9-én, 23-án, 27-én és június 4-én levett mintájában is valamilyen vízhajtó nyomait találták meg nála. A leginkább elterjedt furoszemidet, valamint hidroklorotiazidot és klorotiazidot.

Legtöbbször a vízhajtókat valamilyen másik szer elfedésére használják – nem teljesítményfokozók – , de néhány sportágban, mint például a rg-ben a fogyás, a könnyű súly elérése miatt alkalmazzák. A váratlanul visszavonult (valószínű, hogy inkább visszavonultatott)  Asirbajeva azt állítja, hogy a válogatott orvosa nélkül szerzett felduzzadt végtagjai kezelésére gyógyszert, amelynek nem olvasta el az összetevőit.

Asirbajeva a riói olimpián
Asirbajeva a riói olimpián

A ritmikus gimnasztikázó kétéves eltiltást kapott, 2017. április 1. és június 30. közötti eredményeit törölte a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG), Asirbajeva így három Ázsia-bajnoki címet bukott, elvették világkupás eredményeit is, és a pénzdíjak visszafizetésére is kötelezték.

Asirbajeva eltiltása után szeretne visszatérni és indulni a 2020-as olimpián, de a kazah szövetség nem támogatja, már csak azért sem, mert nem számolt be nekik a gyógyszerhasználatáról. Asirbajeva Rióban már járt olimpián, akkor a 12. helyen zárt.

(via Nemzeti Sport)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?