Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Tus a halálnak - 70 éves a birkózás legendája

2018.09.06. 15:27

24 évesen, szeptember hatodikán nyerte a magyar sport 100. olimpiai aranyérmét 1972-ben Hegedűs Csaba, aki csütörtökön 70 éves lett.

A 82 kilós birkózó a szovjet Nazarenko ellen nyerte meg az első meccsét, aki végül második lett mögötte.

Hegedűs favoritként érkezett a müncheni olimpiára, mert egy évvel korábban valamennyi meccsét tussal nyerve lett világbajnok. Akkor kapta a Mr. Tus becenevet.

1973. április tizedikén azonban kis híján derékba tört a pályája egy autóbaleset miatt. 

A Tétényi út egy forgalommentes kereszteződésében összeütközött a BKV egyik teherautójával. Három évvel korábban, április 9-én egy szintén olimpiai bajnok birkózó szenvedett szintén közlekedési balesetet. A nehézsúlyú Kozma István belehalt, Hegedűs túlélte.

A balesetről az április 12-i Népsport számolt be. Akkor derült ki, hogy nem egyedül ült az autóban, hanem az olimpiai bronzérmes Bajkó Károly és felesége volt az útitársa. Bajkó szintén megsérült.

Megmentették az életét, Svédországban kezelték, hosszú gyógykezelés várt rá, 1974. áprilisban térhetett haza. A vizeletkiválasztó-rendszerét súlyos sérülés érte, de egy göteborgi professzor speciális módszerével felépült.

Kijutott a montreali olimpiára, de nem sikerült megvédenie címét, 1977-ben 90 kilóban Európa-bajnok lett, akkor nyerte utolsó nagy tornáját.

A díszpolgári címmel kitüntetett Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó (b) és Polgár Judit nemzetközi sakknagymester a Városháza díszteremében tartott ünnepi közgyűlésen 2016. június 17-én. Jobbra Tarlós István főpolgármester.
A díszpolgári címmel kitüntetett Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó (b) és Polgár Judit nemzetközi sakknagymester a Városháza díszteremében tartott ünnepi közgyűlésen 2016. június 17-én. Jobbra Tarlós István főpolgármester.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szövetségi kapitány lett, ezen időszakban a magyar birkózók 83 érmet nyernek a felnőtt világversenyeken:

  • 24 aranyat
  • 34 ezüstöt
  • 25 bronzot.

23 éven át vezette a hazai szövetséget, az idei budapesti világbajnokságnak ő lesz a nagykövete, a napokban pedig tankönyvet adott ki a birkózásról.

Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára legendának nevezte, mert legtöbbször a lehetetlennel próbálkozott.

Borítókép: Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke kacsint, miután aláírta a kormánnyal kötött megállapodást a Parlamentben 2013. július 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás