Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A kitárulkozó NDK-s nem hiszi, hogy lesznek követői

2018.09.06. 08:07

Az 1988-as olimpia tízpróbázó bajnoka, Christian Schenk a múlt héten mutatta be önéletrajzi könyvét (Életem a himnusz és a pokol között), amelyben leírta, hogyan doppingolták őt a hajdani NDK-ban.

Most arról beszélt, hogy nem számít társai kitárulkozására, noha köztudott, hogyan épült fel a keletnémetek masszív hálózata, hogyan doppingolták rendszeresen a sportolókat, és nemcsak az atlétákat. Igaz, gyorsan hozzátette, ő burokban élt, nem is tapasztalhatta, hogy más sportágakban mi történik.

A mai német sportról azt gondolja, hogy valóban tiszta, és vannak olyan versenyképes sportágak, amelyekben egyáltalán nincs is szükség a teljesítmény tiltott fokozására.

Schenk úgy gonolja, hogy pszichés bajai is szervesen kapcsolódhatnak a doppingoláshoz, de ezt képtelenség bizonyítani. Hullámokban tör rá a depresszió: két éve azt képzelte, hogy ő gázolt a tömegbe Berlinben, a karácsonyi vásár előtt.

Azt reméli, hogy könyvével képes segíteni a többi áldozaton.

Németországban nemrég publikáltak egy tanulmányt, mely szerint azok a sportolók, akik hosszabb időszakot töltöttek a dopping közelében, 7 és 13 év közöttit, azok várhatóan kevesebbet élnek, mint a lakossági átlag.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?