Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A kitárulkozó NDK-s nem hiszi, hogy lesznek követői

2018.09.06. 08:07

Az 1988-as olimpia tízpróbázó bajnoka, Christian Schenk a múlt héten mutatta be önéletrajzi könyvét (Életem a himnusz és a pokol között), amelyben leírta, hogyan doppingolták őt a hajdani NDK-ban.

Most arról beszélt, hogy nem számít társai kitárulkozására, noha köztudott, hogyan épült fel a keletnémetek masszív hálózata, hogyan doppingolták rendszeresen a sportolókat, és nemcsak az atlétákat. Igaz, gyorsan hozzátette, ő burokban élt, nem is tapasztalhatta, hogy más sportágakban mi történik.

A mai német sportról azt gondolja, hogy valóban tiszta, és vannak olyan versenyképes sportágak, amelyekben egyáltalán nincs is szükség a teljesítmény tiltott fokozására.

Schenk úgy gonolja, hogy pszichés bajai is szervesen kapcsolódhatnak a doppingoláshoz, de ezt képtelenség bizonyítani. Hullámokban tör rá a depresszió: két éve azt képzelte, hogy ő gázolt a tömegbe Berlinben, a karácsonyi vásár előtt.

Azt reméli, hogy könyvével képes segíteni a többi áldozaton.

Németországban nemrég publikáltak egy tanulmányt, mely szerint azok a sportolók, akik hosszabb időszakot töltöttek a dopping közelében, 7 és 13 év közöttit, azok várhatóan kevesebbet élnek, mint a lakossági átlag.