Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

D  YT20170306005
2018.09.20. 09:11 Módosítva: 2018.09.20. 09:14

Szeptember 19-én, szerda este meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, közölte a Magyar Olimpiai Bizottság csütörtök reggel.

Kulcsár Győző 1940. október 18-án született, Budapesten. A második világháború alatt Németországban és Svédországban élt szüleivel, 1946-ban tértek haza. A vívással viszonylag későn, 15 éves korában ismerkedett meg. 1962 és 1979 között szerepelt a magyar válogatottban, utána szövetségi kapitány lett. Olaszországban is dolgozott, 2002-ben tért haza. 

A riói olimpián azt kérdeztem Kulcsártól, számontartja-e, hányadik olimpiai döntője volt versenyzőként és edzőként. A mámoros és pátosszal teli pillanatokban, Szász Emese győzelme után – aki miután bajnok lett, tegezhette a mesterét – nem számoltuk össze, ezért később megtettem: Szász döntője volt a tizenegyedik, amikor Kulcsár aranyért izgulhatott.

Azt is kiszámoltam, hogy mindössze két olyan olimpiája volt, amikor nem volt éremközelben.

Lenyűgöző, 80 százalékban érem termett ott, ahol szerepet vállalt.

Az első és a legutóbbi arany között 52 év telt el. Itt most kellene egy kis hatásszünetet tartani, hogy felfogjuk, mit jelent 52 év. Mit jelent 52 éven át folyamatosan a világ élvonalában lenni. Megújulni versenyzőként, amikor már kiismerték a cseleket, amikor már azt hitték, mindent tudnak róla. Mit jelent edzőként megújulni, amikor a vívás folyamatosan gyorsul, videóról elemeznek, és amikor már olyan országok küldenek klasszisokat az olimpiára, amelyek húsz éve még csak kezdtek ismerkedni a párbajtőr szabályaival. Venezuela például olimpiai bajnokot adott hat éve. Azt súgta az ösztöne, hogy 2016-ban Amerikába repüljenek az olimpia előtt, vagy hogy férfiakkal gyakoroljanak együtt. Kulcsár férfiakkal és nőkkel is sikeres volt, ez sem túl gyakori.

Első olimpiája Japánban volt, azt már nem érhette meg, hogy 2020-ban is visszatérjen oda.

  • 1964 – csapatban győztes, valamennyi asszóját megnyerte, mind a 24-et (a jelenlegi lebonyolítás szerint maximum 9 jut egy embernek.) A döntőben 8-3 az olaszok ellen. „Taktikájuk, remek technikájuk, új stílust teremtett a párbajtőrvívásban” – értékelte Guiseppe Delfino, mi történt a döntőben, miért csak az ezüst jutott nekik.
  • 1968 – csapatban és egyéniben is győztes. Egyéniben hármas holtverseny után nyert, elképzelni sem lehet izgalmasabb forgatókönyvet. A szovjet Krissz és az olasz Saccaro is kikapott tőle a ráadásban. A megterhelő finálé után, másnap a szovjetek elleni győztes csapatban is főszereplő. Furunkulussal a karján lett a legjobb.
  • 1972 – csapatban győztes, egyéniben harmadik, akkor is körmérkőzéses volt a lebonyolítás.
  • 1976 – egyéniben harmadik, a döntő másik magyarja, Osztrics István verte az első körben, aki azóta is fájlalja, hogy miatta nem lett meg Kulcsár ötödik aranya.
  • 1996 – az olasz férfiak megnyerik a párbajtőrt, két tanítványa van a csapatban, a nők másodikok, egy versenyzője volt a páston.
  • 2000 – az olaszok ismét két versenyzőjével ismételtek.
  • 2004 – Nagy Tímea egyéniben nyer, a magyar férfi csapat második.
  • 2016 – Szász Emese egyéniben nyer.

„Ki tudja, lehet, hogy nem úgy mondtam Emesének, hogy képes a győzelemre. Nem hatásosan mondtam neki, hogy higgyen magában. Ha a két gyenge olimpia után azt mondja: nem bízik bennem, akkor nem folytatjuk. Azt csak ő tudja, miért bízott mégis bennem.”

Kulcsárnak volt még három vb-aranya versenyzőként, már 22 évesen egyéni magyar bajnok lett. Nem csoda, ha a párbajtőr Paganinijének nevezik.

Amikor olaszországi munkája után hazatért, keményebb feladatot nem is kaphatott volna. A címvédőt, Nagy Tímeát kellett felkészítenie 2004-re. Egyetlen elfogadható eredmény volt: az arany.

„Ha nem első, máris megkapom a fejemre, na, tessék, a Kulcsár elrontotta. Nem tehettem mást, nyerni kellett”

– mondta a rá jellemző fanyar humorral és ravasz mosollyal.

És ő az az edző, aki ha nincs ott a teremben, akkor is ott van.

Imre Géza rögtön riói ezüstje után kitért rá, van Kulcsárnak egy mondása:

„Nem volt egy kicsivel több ebben az asszóban?”

A mondatai velünk maradnak.

(Borítókép:  Kulcsár Győző négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó mesteredző sportvezető a Nemzet Sportolója a Vasas Pasaréti Sportcentrumában 2017. március 6-án. - f otó: Illyés Tibor / MTI

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport