Két magyar ezüstérem a második teqball-vb-n

2018.10.14. 14:02

Mind egyéniben, mind párosban magyar ezüstéremmel zárult a második teqball-világbajnokság a franciaországi Reimsben.

A Blázsovics Ádám-Bányik Csaba páros a montenegrói Bogdan Marojevic-Nikola Mitro páros ellen lépett asztalhoz a szombat esti döntőben, és szerzett nagy csatában ezüstérmet. A mérkőzés nagyon kiegyenlített játékot hozott, ám az idő múlásával a montenegróiak kiismerték Blázsovicsék játékát, és egyre magabiztosabban szerezték pontjaikat.

A küzdelem ettől még koránt sem vált egyoldalúvá – a mérkőzés csak a döntő szettben, minimális különbséggel dőlt el –, de a magyarok valamivel esetlegesebb játékkal, többet improvizálva gyűjtötték pontjaikat, míg az ellenfél a döntő szettben mintha már kottából játszott volna, a páros hálóhoz felhúzódó tagja egymás után szerezte erős, messze pattanó fejeseivel a pontokat. Ezzel a taktikával szemben a magyaroknak láthatólag nem volt ellenszere, és végül ha nagyon szoros csatában is, de 20:19, 15:20, 22:20 arányban a montenegróiak nyerték a döntőt, és ezzel a teqball páros világbajnoki címét.

Az utolsó labdamenetet követően a magyarok a földre roskadtak bánatukban, míg a montenegrói páros önfeledten ünnepelhette a győzelmet.

Az egyéni döntőben valamivel nagyobb volt a különbség a román színekben induló székely Szécsi Barna és a Magyarországot képviselő Sipos Árpád között. A döntőbe egyetlen vesztett szettel bejutó Siposnak a Góbék Teqball Team versenyzője túl nagy falat volt, főleg Szécsi fejjátéka okozott rendre megoldhatatlan problémát. A döntőt így két szettben, 20:11, 20:15 arányban Szécsi Barna nyerte, ugyanakkor egy fair play-díj járna Sipos Árpádnak is, aki az egyik labdamenetet követően, igen szoros állásnál a játékvezetőket felülbírálva kérte, hogy az ő kárára változtassanak egy ítéleten.

A második teqball-világbajnokságon 42 ország képviseltette magát, persze, mint az egy ilyen gyerekcipőkben járó sportágnál várható volt, helyenként óriási tudásbeli különbségek mutatkoztak a játékot és a szabályokat szinte még csak tanuló versenyzők és a sportágat már egy ideje magasabb szinten űző országok indulói között. Bár aranyérmet nem sikerült szerezni, továbbra is a magyarok és a román színekben versenyző székelyek dominálják a sportágat, a montenegrói győzelem azonban azt mutatja, hogy már máshol is folyik komoly munka.

A döntők előtt tartott sajtótájékoztató a sportágat népszerűsítő egykori világklasszis labdarúgók, William Gallas, Simão Sabrosa és Robert Pires, valamint a kétszeres freestyle-világbajnok Sean Garnier részvételével zajlott. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, a vébé azért került Reimsben megrendezésre, mert Pires itt született és szerette volna szülővárosába hozni az eseményt.

A franciaországi világbajnokság a teqball második pénzdíjas versenye volt, összesen 100 ezer dollárt osztottak ki a legjobb helyezést elérő versenyzők között.

Az egyéni verseny végeredménye:

  1. Szécsi Barna (Románia)
  2. Sipos Árpád (Magyarország)
  3. Adrian Duszak (Lengyelország)

A páros verseny végeredménye:

  1. Bogdan Marojevic - Nikola Mitro (Montenegro)
  2. Blázsovics Ádám és Bányik Csaba (Magyarország)
  3. Ilyés Szabolcs - Lázár Zsolt (Románia)