Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Álomidővel nyert a legendás ironmanen, lánykéréssel finiselt

GettyImages-1052084242
2018.10.15. 14:03

Patrick Lange törte át először a nyolcórás álomhatárt a triatlonisták kultikus versenyén, a Hawaii Ironmanen. A német versenyző 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratonfutás után, a célvonalon kérte meg barátnője kezét.

Magát a triatlon születését is Hawaii-ra teszik, így az ottani ironmanen nyerni mindig óriási presztízst is, a győzelem egyben világbajnoki címet jelent. Már maguk a távok elég emberpróbálók, amit tovább nehezíthet az állandó hőség, a hullámzó óceán, a legtöbbször élénk szél és a kemény kaptatókat is tartalmazó futóútvonal.

A legelső Hawaii Ironmanen Gordon Haller 11 óra 46 perc 58 másodperccel győzött, pár év alatt ugrásszerű volt a fejlődés, 1984-ben Dave Scott már kilenc órán belüli eredménnyel nyert, majd az 1990-es években egyre közelebb kerültek a nyolc órához, a belga Luc Van Lierde 8:04:08-a tűnt sokáig megdönthetetlennek. Az új csúcsra 2011-ig kellett várni, az új-zélandi Craig Alexander 8:03:56-ra javított. Tavaly megint megdőlt a rekord, Lange vitte le 8:01:40-re. Az álomhatárt más versenyeken már évekkel korábban áttörték, 7 óra 44 a legjobb idő most, de a hawaii pálya a nehezebbek közé tartozik, ott más dimenziót jelent nyolc óra alá kerülni.

GettyImages-1052076530

Hogy ezt most összejött, az annak is köszönhető, hogy szokatlanul kedvezőek voltak körülmények, elmaradt az erős szél, úszás közben sem voltak nagy hullámok, a kerékpáron is nagyon jó időket mentek, a felhős ég és a korábban szemerkélő eső pedig a futáshoz is hűvösebb időt teremtett. Az ausztrál Cameron Wurf meg is döntötte a kerékpáros pályacsúcsot, 4 óra 10 perc alatt nyomott le 180 kilométert, ő is kezdte meg először a futást. Lange is közel hétperces hátrányban vágott neki a maratonnak, de a mezőny egyik legjobb futója, feldolgozta magát az élre, és nem is nagyon veszélyeztették az első helyét, 7:52:39-cel futott be a célba.

Ahol is Lange egy rövid nyilatkozat után letérdelt, és megkérte barátnője, Julia Hofmann kezét. Itt is sikert ért el, igen választ kapott.

A férfiaknál második Bart Aernouts is a nyolc órán belül ért célba (7:56:41), a harmadik David McNamee is a régi pályacsúcson belül teljesítette a távot.

A női versenyben a svájci Daniela Ryf sorozatban negyedszer nyert, ő is hatalmas rekordot ment, több mint húsz perccel javította meg a korábbi csúcsot, 8:26:16-tal győzött.