Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Miért köszöntötte magyarul a győztes amerikai az ezüstérmest?

2018.10.19. 08:54

Ötven éve, az 1968-as mexikói olimpia 800-as bajnoka a nőknél, az amerikai Madeline Manning nagyon közel volt ahhoz, hogy a kétperces álomhatáron belülre kerüljön, de végül kilenc tizeddel kívül maradt rajta.

A magabiztos győzelméhez így sem férhetett kétség, mert a román Silai és a holland Gommers 2:02,5-öt és 2:02,6-ot futott.

A 20 éves Manning négy év múlva a 4x400-as amerikai váltó tagja volt, és ezüstéremig jutott. Hat olimpián lelkészként szolgált.

Érdekes életpálya az övé, különösen úgy, ha tudjuk, napra pontosan 50 éve ilyenkor magyarul gratulált a második helyezettnek. 

Silai Ilona ugyanis kolozsvári, Manning edzője pedig, a szolnoki születésű Ferenczy Sándor, vagy ahogy az USA-ban ismerték: Alex Ferenczy.

A Clevelandben dolgozó edző munkásságát olyannyira elismerték, hogy az 1976-os olimpián ő volt a női atléta csapat kapitánya. A magyar edző 1956 után került Amerikába, amikor lányaival átlépte a magyar határt, Ausztriában elénekelte a Himnuszt, és csak a 90-es évek elején térhetett haza. 2013-ban halt meg.

"Akkor volt az apám, amikor igazán szükségem volt egy apára.

Szerette a rendet, engem is arra nevelt, felhívta a figyelmemet arra, hogy a melegítőmet ne csak úgy ledobjam magamról a futás előtt, hanem hajtsam össze. Ha felületesen csinálod, inkább ne csináld"

- mondta egy interjúban Manning.

A 27 éves, sokáig cipőgyári munkásként dolgozó Silai Mexikóban érte el legnagyobb eredményét, az atlétikát 1963-ban abbahagyta, férje unszolására kezdte újra. 

A futam után úgy gondolta, hogy az előfutamban és a középdöntőben sok erőt pazarolt el feleslegesen, ami tapasztalatlanságára vezethető vissza.

"Ha én lepem meg a mezőnyt 200 méterrel a cél előtt, és nem hagyom magam bezárni, akkor akár az arany is meg lehetett volna"

- összegzett a román színekben induló magyar futónő a korabeli újságok szerint.

Amikor felhívtam a most Münchenben élő Silait, megerősítette, valóban megtörtént a magyar gratuláció. Edzőjét, Bíró Györgyöt, valamint őt - nem utolsósorban szülőföldjét - is annyira tisztelte Ferenczy, hogy tanítványának megtanított néhány alapszót magyarul, aki ezt az eredményhirdetéskor és a dobogó tetején használta is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?