Drámai meccsen lett világbajnok a szerb női röplabda-válogatott

2018.10.20. 16:19

Története során először lett a világbajnok a szerb női röplabda-válogatott, miután a jokohamai döntőben nagy csatában, 3-2-re legyőzte az olasz csapatot – írja az MTI.

A szombati fináléban a mindössze 19 éves Paola Egonu vezette olaszok kezdtek jobban, és az első játszmában végig vezetve kerültek előnybe, a második szettben viszont a szerbek sokkal taktikusabban röplabdáztak ellenfelüknél, ráadásul a legjobb játékosuk, Tijana Boskovic teljesítménye is alaposan feljavult, így simán egyenlítettek.

A harmadik szettben aztán a végjátékig egyik csapat sem tudott kettőnél több ponttal vezetni, 21-21–nél azonban az olaszok három kiváló blokkot bemutatva szerezték meg ismét a vezetést. A negyedik szettben aztán megint a szerbek kerültek fölénybe, és bár egyszer fel tudtak zárkózni az olaszok, valódi esélyük nem volt megnyerni a játékrészt.

A döntő szettben az olaszok kezdtek jobban, de Boskovic mellett Brankica Mihajlovic is fantasztikusan játszott, így 10-8–as vezetésnél a szerbek kerültek közel a győzelemhez. A végjáték aztán több hosszú és kaotikus labdamenetet hozott, de végül az Európa-bajnok szerbek egy olasz hálóérintésnek köszönhetően megszerezték a mindent eldöntő pontot.

A mezőny legeredményesebb játékosa Egonu volt 33 ponttal (a világbajnokság pontkirálynője az olaszok utolsó hat meccsén összesen 204 pontot szerzett), szerb részről Boskovic (26) és Mihajlovic (19) mellett a feladó Maja Ognjenovic emelkedett ki. A bronzérmet az olimpiai bajnok kínaiak szerezték meg, a harmadik helyért játszott összecsapáson simán győzték le a hollandokat.

Az olaszok az egész tornán mindössze két mérkőzést veszítettek, ezt megelőzően a harmadik csoportkörben ugyancsak a szerbektől kaptak ki. 1952 és 1956 után ez volt egyébként a harmadik alkalom, hogy két európai válogatott vívta a világbajnoki döntőt.

Eredmény

  • Szerbia-Olaszország 3-2 (-21, 14, -23, 19, 12)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?