Jenő
-3 °C
6 °C

Orbán álmát most a két Korea gyilkolta meg

2018.11.02. 16:21

A két Korea sportvezetői arról állapodtak meg egy pénteki egyeztetésen, hogy levélben erősítik meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2032-es nyári játékok közös megrendezésére vonatkozó szándékukat. A hírt az MTI közölte.

A pályázatukról szóló első közlemény október 19-én, azután jelent meg, hogy Kim Dzsong Un, a Koreai NDK vezetője és Mun Dzse In, a Koreai Köztársaság elnöke csúcstalálkozón egyeztetett egymással. A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a két ország közösen vesz részt nemzetközi versenyeken, köztük a 2020-as tokiói olimpián. Az ötletet egy héttel korábban Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, amikor lehetségesnek nevezte egy közös koreai pályázat benyújtását.

Az elképzelésről Thomas Bach NOB-elnök - aki már az első bejelentés után közölte, hogy nagyon üdvözli az együttes kandidálás tervét - szeptember 26-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén folytatott megbeszélést Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

A két Korea közötti együttműködés az idei, phjoncshangi téli olimpia sikerére épül: az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között.

Szöul 1988-ban már rendezett olimpiát, Észak-Koreától a dzsúdó világbajnokságot el kellett venni pár éve.

2024-ben Párizs a házigazda, 2028-ban Los Angeles. Thomas Bach persze azért is örül a pályázatnak, mert így megmenekülne a várható visszalépésekről szóló kínos hírektől.

Legutóbb német városok a népszavazásnak engedve nem szálltak versenybe, Róma visszalépett, Budapest pedig ugyan beadta pályázatát, a MOB kénytelen volt azt visszavonni tavaly februárban, miután népszavazást kellett volna kiírni róla. A Momentum 266 ezer aláírást szedett össze.

Amit a magyar pályázatrók tudni érdemes, azt itt elolvashatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?