Teréz
1 °C
14 °C

Orbán álmát most a két Korea gyilkolta meg

2018.11.02. 16:21

A két Korea sportvezetői arról állapodtak meg egy pénteki egyeztetésen, hogy levélben erősítik meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2032-es nyári játékok közös megrendezésére vonatkozó szándékukat. A hírt az MTI közölte.

A pályázatukról szóló első közlemény október 19-én, azután jelent meg, hogy Kim Dzsong Un, a Koreai NDK vezetője és Mun Dzse In, a Koreai Köztársaság elnöke csúcstalálkozón egyeztetett egymással. A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a két ország közösen vesz részt nemzetközi versenyeken, köztük a 2020-as tokiói olimpián. Az ötletet egy héttel korábban Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, amikor lehetségesnek nevezte egy közös koreai pályázat benyújtását.

Az elképzelésről Thomas Bach NOB-elnök - aki már az első bejelentés után közölte, hogy nagyon üdvözli az együttes kandidálás tervét - szeptember 26-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén folytatott megbeszélést Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

A két Korea közötti együttműködés az idei, phjoncshangi téli olimpia sikerére épül: az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között.

Szöul 1988-ban már rendezett olimpiát, Észak-Koreától a dzsúdó világbajnokságot el kellett venni pár éve.

2024-ben Párizs a házigazda, 2028-ban Los Angeles. Thomas Bach persze azért is örül a pályázatnak, mert így megmenekülne a várható visszalépésekről szóló kínos hírektől.

Legutóbb német városok a népszavazásnak engedve nem szálltak versenybe, Róma visszalépett, Budapest pedig ugyan beadta pályázatát, a MOB kénytelen volt azt visszavonni tavaly februárban, miután népszavazást kellett volna kiírni róla. A Momentum 266 ezer aláírást szedett össze.

Amit a magyar pályázatrók tudni érdemes, azt itt elolvashatja.