Gyurta adta át a legbizarrabb súlyemelőverseny olimpiai aranyát

2018.11.08. 16:46

Gyurta Dániel és Aján Tamás olimpiai aranyérmet adott át Türkmenisztában, hat évvel a londoni súlyemelőversenyek után tartották meg újra a szétdoppingolt 94 kiló ceremóniáját.

A 2012-es olimpia bajnoka hivatalosan az iráni Szaid Mohammadpurkarkarag lett, aki az eredeti versenyben csak ötödikként végzett.

Úgy került az élre, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újraellenőriztette a doppingmintákat, és sorra jöttek a lebukások. A 94 kilóról kiderült,

a legjobb hétből hat versenyző csalt. 

Aján Tamás, az aranyérmes Szaid Mohammadpurkarag és Gyurta Dániel az ashgabati eredményhirdetésen
Aján Tamás, az aranyérmes Szaid Mohammadpurkarag és Gyurta Dániel az ashgabati eredményhirdetésen

Így aztán törölték az akkori első Ilja Iljin (Kazahasztán), a második Alekszandr Ivanov (Oroszország), a harmadik Anatoie Ciricu (Moldova), a negyedik Anderij Gyemanov (Oroszország), a hatodik Intigam Zairov (Azerbajdzsán) és a hetedik Almasz Utyesov (Kazahsztán) eredményét.

Az új eredménylista szerint Mohammadpurkarkarag mögött az eredetileg nyolcadik Kim Mindzse (Dél-Korea) lett ezüstérmes, a bronzérem a lengyel Tomasz Zielinskihez került. Igaz, őt meg 2016-ban küldték haza az olimpiáról szteroidozás miatt.

Aján, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Gyurta, aki NOB-tagként volt jelen a vb-n, még két eredményhirdetést újított fel. A 2012-es olimpia bronzát pótolták női 58 kilóban, a thaiföldi Rattikan Siripuch-Gulnoi kapta; férfi 85 kilóban a kazah Gyenyisz Ulanov lett a harmadik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?