A Ludovikára került át a Maccabi Európa Játékok

2018.11.12. 14:56

A Kerepesi úti Sportpark helyett a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz a központi helyszíne a 2019. július 29. és augusztus 7. között Budapesten rendezendő 15. Maccabi Európa Játékoknak, írja az MTI.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Védnöki Testület vezetője arról beszélt sajtótájékoztatón, hogy ez lesz minden idők legnagyobb magyarországi felnőtt multisport rendezvénye, amelyre 30 országból több mint 2500 sportoló, több száz edző és segítő, valamint több ezer szurkoló érkezik majd. A Maccabi Európa Játékokon 29 sportágban versengenek majd a zsidó sportolók, a sportesemény történetében először két parasportágban, teniszben és vívásban is rendeznek versenyeket. A fővédnök Áder János köztársasági elnök, aki július 30-án nyitja meg a játékokat a Hidegkuti Nándor  Stadionban.

Tavaly még arról volt szó, hogy a Maccabi Játékokat a felépülő Kerepesi úti Sportparkban fogják majd megrendezni, de az csak 2020-21-ben fog elkészülni, ezért kellett új helyszínt találni. A legtöbb verseny így a Ludovika Akadémira kerül.

Fontos helyszínek lesznek még a Hajós Alfréd Sportuszoda, az MTK városmajori teniszpályái és röplabdacsarnoka, a Lantos Mihály Sporttelep futballpályái, valamint az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club. Különlegesnek ígérkezik az országúti kerékpáros verseny és a hosszútávfutás, hiszen előbbi a kincsesbányai Bringa Fiesta, utóbbi pedig a Várkert Bazárból induló Budapest Night Run része lesz.

Az MTI kérdésére Deutsch Tamás elmondta, hogy a kormány korábban 2,1 milliárd forintos költségvetési támogatást hagyott jóvá a játékok előkészítésére és rendezésére, de több ország és sportoló érkezik a tervezettnél, ezért több erőforrás is kell. A kiegészítő támogatásról november végén dönt a kormány.

A játékok Védnöki Testületének olyan ismert személyiségek a tagjai, mint Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, a rabbitestület elnöke; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Tarlós István Budapest főpolgármestere; Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke; Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke; Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete; Jószéf Amrani, Izrael magyarországi nagykövete; Polgár Judit sakkolimpiai bajnok; Keleti Ágnes olimpiai bajnok; Hiller István, az Országgyűlés alelnöke; valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének alapító lelkésze.