Árpád
-2 °C
3 °C

Történelmi WADA-látogatás a moszkvai doppinglaborban

2018.11.15. 14:38

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) delegációja hamarosan felkeresi és ellenőrzi a moszkvai doppingellenőrző laboratóriumot.

Craig Reedie elnök a WADA csütörtöki, bakui ülésén közölte, hogy a küldöttség november 28-án vizsgálódik majd az orosz fővárosban. A látogatás az egyik feltétele annak, hogy a WADA megszüntesse az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) felfüggesztését.

Az alku része még, hogy az orosz kormánynak december 31-ig hozzáférést kell biztosítania a WADA számára a moszkvai labor teljes adatbázisához, illetve 2019. július 31-ig minden ott őrzött mintát át kell adni újraellenőrzésre.

Az adatbázisról Reedie ezúttal nem ejtett szót, ugyanakkor egy hete a RUSADA főigazgatója aggodalmának adott hangot, mivel még nem sikerült megállapodni arról, hogy kiket engednek be a laborba. Reedie mostani bejelentése viszont azt sugallja, hogy megoldódott ez a probléma.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA egy független bizottsága 2015 novemberében nyilvánosságra hozta vizsgálati eredményeit arról, hogy átfogó doppingolás zajlott az országban.

Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?