Mozduljatok ki, ne szégyelljétek a problémát

2018.12.05. 16:27

A végtaghiánnyal született Vereczkei Zsolt az úszásban legenda lett, mert zsinórban hét paralimpiáról éremmel tért haza.

Három arany (1992, 1996, 2000) után négy bronzot szerzett, a legutóbbit Rióban, 2016-ban.

1992-ben világcsúccsal nyert 15 évesen kategóriájában, és utána is rekorddal győzött mindkétszer. Az volt a legnehezebb érzése szerint, mert már mindenki várta tőle, nyomás volt rajta, de megbirkózott vele.

A nyolcadik érem csábító a Prima Primissima díjra is jelölt sportolónak, szeretné tartani a szintjét Tokióban, de nem mindenáron. Döntőnél alább nem szeretné adni ugyanis, csak úgy vállalja a felkészülést, ha erre lát reális esélyt.

Az edzések mellett már élete jelentős részét az teszi ki, hogyan tud segíteni a sorstársainak. Alapítványt hoz létre, hogy a tapasztalatait átadhassa. A bajai kórház diszpécser szolgálatán volt eddig, de már egyre inkább új hivatását keresgéli.

„Mindenkiben rejtőzködik tehetség, csak meg kell találni. Ez a mottóm.

Sok nehézségen mentem én is keresztül, de nem szabad bezárkózni. Hitet szeretnék adni azoknak, akik hozzám hasonlóan fogyatékkal élnek. Hogy mozduljanak ki, ne szégyelljék problémájukat, teljes lehet az életük. Ne féljenek attól, hogy olykor megbámulnak minket az emberek az utcán. Ha szégyelltem volna a kinézetem, nem lehettem volna sikeres. Nem tudnám néhány szóval összefoglalni, hogy mit is fogok elvégezni. Ízlelgetem a motivációs tréner szót. Nem rossz, de még ennél is több tartalmat szeretnék adni neki. Családokat fogok látogatni, a kimozdulás első lépéseit is szívesen végigkísérem” - foglalta össze új kihívását, amiben Lugos Roland fogja segíteni.