Nagyot lendíthet a magyar dartson a világ legjobbja

2018.12.19. 15:32

A magyar dartsrajongókat ezekben a napokban a Londonban zajló világbajnokság tartja lázban. Közben háttérben csendben zajlik a szervezés egy történelmi gála körül, amiről már korábban beszámoltunk. 2019. március 8-án a világranglista 1. helyezettje, Michael van Gerwen, Simon Whitlock (7.), Mensur Suljovic (8.) és Vincent van der Voort (36.) találkoznak négy magyar játékossal az Érd Arénában.

A Magyarországon először rendezendő ilyen esemény hazai főszervezője, Vereczkey Lajos árult most el részleteket az eseménnyel kapcsolatban, amelyre szinte pillanatok alatt elkapkodták a belépőket, így a telt ház már garantált.

A profikat tömörítő szervezet, a PDC európai irodája, valamint a hazai szervezet, a PDC Hungarian Fan Club közösen szervezi az eseményt. A PDC Europe elsősorban a négy játékos menedzsmentjével folytatott eredményes tárgyalásokat, amelynek egyik alapfeltétele az volt, hogy a legjobb négybe tartozó játékos is érkezzen a Budapest Darts Gálára.

Mellette olyan játékosokat szerettek volna, akik Magyarországon is népszerűségnek örvendenek, illetve Suljovic esetében a közelség is, hiszen neki Bécsből kell majd átrándulnia, a remények szerint jó néhány osztrák drukkerrel.

A magyar szervezők minden olyan helyi sajátossággal támogatják a PDC Europe-pal közös munkát, amelyeket a németek nem ismernek. Vereczkey elárulta, hogy mindenkit, a németeket főleg meglepte, hogy milyen gyorsan sikerült értékesíteni, pedig a legolcsóbb 30, a legdrágább 180 euró volt.

Gázsi, vagyis a játékosok fellépti díját üzletit titokként kezelik, de a négy dartsos, valamint a sportág kultikus figurájának számító mérkőzésvezető, Russ Bray „csomagban” szerződtetése bizonyosa olyan kedvezményekkel járt, amit más nem valószínű, hogy ennyiért megkapott volna. Egy biztos, itt milliókról beszélünk.

Fontos megjegyezni azt, hogy a világon mindenhol fejlődő sportág legnagyobb profijai Prágában idén már két gálán vettek részt, amelynek következménye is, hogy a cseh főváros European Tour-tornát kapott. Nekik annyival van könnyebb dolguk, hogy a cseh állami tévé a helyi dartsélet mögé állt, így a pénz biztosított, nem csak ilyen gálára, hanem European Tour megrendezésére is.

Azt is érdemes kiemelni, hogy ebben a régióban a lengyelek számítanak a legerősebbnek, mégsem velük, hanem a magyarokkal tárgyalt a PDC Europe, ami feltétlen bizalmat jelent, hiszen például kelet-európai vb-selejtezőt is nálunk bonyolították le, ahonnan végül a cseh Karel Sedlacek jutott ki, a döntőben a év játékosának választott, magyar bajnok Székely Pált győzte le.

Mi az a European Tour?

Összesen 13 ilyen versenyt rendez 2019-ben a PDC, amelyre versenyenként 48 versenyző juthat ki, az alábbiak szerint:

  • – A PDC világranglistája, az Order of Merit első 16 helyezettje
  • – A brit (és ír) selejtezőből 18 játékos
  • – Az európai selejtezőből (minden olyan nem brit és ír, aki rendelkezik Pro Tour kártyával) 6 játékos
  • – A Nyugat-Dél Európai Régió selejtezőjéből 2 játékos
  • – A Északi-Európai és Balti Régió selejtezőjéből 1 játékos
  • – A Kelet-Európai Régió selejtezőjéből 1 játékos
  • – A rendező ország selejtezőjéből 4 játékos

Pro Tour-kártyát 128 játékos kap, alapból a világranglista 1-64. helyezettje, valamint három tornán (Qualifying School, Development Tour és Challenge Tour) elért helyezése alapján további 64 játékos.

Vereczkey Lajos megerősítette, hogy

az érdi gála egyfajta főpróbája lehet annak a nagy álomnak, hogy Budapestre, vagy akár Érdre is European Tourt hozzanak.

Ez azért is nagyon fontos a magyar játékosok számára, mert így négy játékosunk egészen biztosan bekapcsolódhat a PDC vérkeringésébe. A német rendezők már a korábban is nagyon elégedettek voltak a Budapesten lebonyolított ET-selejtezőkkel, ez a gála egy újabb nagy lépés lehet a cél felé. Akik lemaradtak a jegyvásárlásról nem maradnak le az eseményről, hiszen a gálát nagy valószínűséggel a SportTV fogja közvetíteni.

A sportág egyre népszerűbb hazánkban, a márciusban rendezendő Budapest Darts Gála újabb lökést adhat, ahogy a szintén az Érd Arénában rendezendő Amatőr Bajnokság is, amelynek minden gyermekbetegségét igyekeznek idén kiküszöbölni a szervezők és ígérik, jövőre élmény lesz a versenyzés. Gerwenék pedig nem csak a saját bankszámlájukon, de a magyar dartséleten is óriásit lendíthetnek három hónap múlva.