Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Nem fértek hozzá a doppingellenőrök Moszkvában a szükséges adatokhoz

2018.12.22. 14:32

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) delegációja eredménytelenül távozott Moszkvából, ahol a doppingellenőrző laboratóriumot szerették volna meglátogatni. A szervezet pénteki bejelentése szerint az öt tagból álló küldöttség egy hetet töltött Oroszországban, írja az MTI.

Az orosz kormánynak december 31-ig hozzáférést kellene biztosítania a WADA-nak a moszkvai laboratóriumhoz, valamint annak teljes adatbázisához. Ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy a WADA megszüntesse az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) felfüggesztését. További feltétel, hogy 2019. június 31-ig minden ott őrzött mintát át kell adni újraellenőrzésre.

A WADA szerint azért nem tudták teljesíteni a feladatukat, mert Oroszország kifogásokat emelt a felszerelésükkel kapcsolatban. A WADA szerint ez korábbi megbeszéléseken nem merült fel.

Az AP szerint a kiküldött csapatot vezető Toni Pascual egyelőre a mostani formában készíti el a jelentését, de az nincs kizárva, hogy még a december 31-i határidő előtt mégis visszatérjenek a WADA emberei Moszkvába. Pavel Kolobkov orosz sportminiszter azt mondta, hogy vissza fognak térni az ellenőrök, de dátumról nem beszélt.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA egy független bizottsága 2015 novemberében nyilvánosságra hozta vizsgálati eredményeit arról, hogy átfogó doppingolás zajlott az országban. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.