Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Történtek ám jelentős dolgok a futball világában szenteste is

2018.12.24. 22:56 Módosítva: 2018.12.24. 22:58

Ha karácsony és futball, akkor mindenkinek a Boxing Day jut eszébe, az angol élvonal hagyományos december 26-i fordulója (mondjuk most szerdán speciel az olasz élvonalban, a Serie A-ban is lesz forduló). Csakhogy december 24-én sem állt le a világ labdarúgása, még ha nem is a világ legkomolyabban jegyzett bajnokságai és válogatottai játszottak.

Volt ugyanis két válogatott meccs is. A világranglistán amúgy 29. helyen – szóval jócskán előttünk – álló irániak Palesztinával játszottak (99.) Dohában egy barátságos meccset. A vége 1-1 lett, az iráni Taremi 50. perces gólját Cantillana a 83.-ban egyenlítette ki. Az esélytelenebb palesztin válogatott amúgy nyolcadik meccse veretlen, és nemcsak olyan csapatokkal játszott, mint Nepál vagy Banglades, hanem Kínával is.

A kínaiak (76.) szintén meccseltek hétfőn, szintén Dohában, Irakkal (88.) játszottak, és kikaptak 2-1-re. Az irakiak a 22. percben vezettek (Ahmad Ibrahim), a 44.-ben Lej Vu egyenlített, a 69.-ben Mohanad Ali lőtte az utolsó gólt.

A két ázsiai válogatott meccs mellett kilenc – főleg afrikai – ország tíz bajnokságában volt forduló. Az egyetlen jegyzett ezek közül a török liga, ahol az élvonalban, a Super Ligben a Fenerbahcse is játszott. Az öt éve még bajnokságot nyert, összesen 28-szoros bajnokcsapat, amiben olyan játékosok vannak, mint a 63-szoros válogatott kapus Volkan Demirel, most csak utolsó előtti (17. a 18-ból), így a 6. helyezett Antalyaspor elleni idegenbeli 0-0 nem is volt rossz eredmény (ráadásul a 75. perctől emberhátrányban voltak), és a 15. helyezettől csak 1 pontnyira vannak. Érdekes módon 0-0 lett a másik két török meccs is, a szintén élvonalbeli Akhisarspor-Konyaspor és a másodosztályú Altinordu-Giresunspor is.

És ami még történt:

  • Véget ért a 16 csapatos malawi bajnokság, az utolsó meccsen a már a forduló előtt bajnok Big Bullets 2-1-re verte a Civil csapatát.
  • A szudáni élvonalban élre állt az Al-Merreik, miután idegenben 1-0-ra legyőzte az Ahli Kartoumot. Ez talán nemcsak Pomper Tibit nem lepte volna meg, a hazaiak a nyolccsapatos bajnokság hatodik helyén állnak, az Al-Merreik ezzel a győzelemmel az élre került, 4 meccsen 10 pontot szerzett.
  • A marokkói élvonalban a Rapide Oued Zem az elmúlt nyolc meccséből hatodszor játszott döntetlent (a másik kettő vereség volt, szeptember 16. óta egyetlen meccset tudtak megnyerni).
  • Náluk is pocsékabbul teljesít az iraki Al Diwaniya, akik 12. meccsükön maradtak nyeretlenek, 9 pontjukkal a 20 csapatos Szuperligában az utolsók. (A mezőny amúgy szoros, ha nyertek volna, a 15. helyre ugrottak volna előre.)

December 25-én, karácsony első napján viszont tényleg nem lesz a világ egyetlen jegyzett bajnokságában sem meccs, csak három válogatott mérkőzést rendeznek. Vietnám Észak-Koreával, Afganisztán Türkmenisztánnal, míg Katar Kirgizisztánnal játszik.