Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Björgen lett minden idők legeredményesebb női téli olimpikona

000 ZB2GE
2018.02.10. 09:21

A svéd Charlotte Kalla nyerte a phjoncshangi téli olimpia első aranyérmét. A 30 éves versenyző körülbelül három kilométerrel a cél előtt robbantott állva hagyta az üldözőket, közte a hatszoros olimpiai bajnok norvég Marit Björgent és a végén 7.8 másodperces előnnyel nyert. Björgen lett a második, a finn Krista Parmakoski a harmadik.

Björgen ezüstérme azt is jelentette, hogy a 37 éves sportoló lett minden idők legtöbb téli olimpiai érmét nyert női sportolója,

az orosz Rajsza Szmetanyinát és az olasz Stefana Belmondót előzte meg, összesen 11. olimpiai érmét szerezte meg 6 arany, 4 ezüst és 1 bronz lebontásban.

Björgen 2002 október 26-án nyerte a első érmét a düsseldorfi világkupa-futamon és ekkor indult először olimpián is, a 4x5 km-es váltóval a második helyen végzett. Ez az ötödik olimpiája és 2010-ben, valamint 2014-ben is 3-3 aranyérmet nyert.

Egészen kivételes pályafutása van mögötte. 2003 és 2017 között 18 világbajnoki aranyat nyert, ötször második, háromszor harmadik. 112 világkupa-aranyérme és 178 dobogós helyezése van. 12-szer nyerte meg a világkupa-sorozatot.