A tavalyi főpróbán minden rendben volt, most minden a feje tetején

2018.02.14. 19:02

Öt teljes versenynap telt el eddig az idei téli olimpiából, és az alpesi síben mindössze egyetlen aranyat tudtak átadni, a férfi kombinációban az osztrák favorit, Marcel Hirscher nyert.

A jogtulajdonos Eurosport kommentátora, Szabó Gábor azt mondja, azt az egyet sem feltétlenül kellett volna átadni kedden, mert olykor irreális eredmények születtek lesiklásban.

Döntően nem befolyásolta a végeredményt a feltámadó szél, ahogy szokott lenni, egy szlalomspecialista nyerte. De hogy a versenyzők felének, a jó lesiklóknak a végén semmi esélyük nem volt egy jó helyezésre, az ritka. Mindez pedig azért történt, mert lassítókapukat raktak a lesiklópályára, kivettek ugratókat, esélyük sem volt nagyobb előnyt kiküzdeni.

A hatalmas szél miatt szerdán a női műlesiklást is el kellett napolni, péntekre.

Tíz éves távlatból rémlik egy műlesikló verseny, amit el kellett halasztani a szüntelen hóesés miatt. Annak már egyébként sem volt tétje. Nehéz belegondolni, mennyire fújhatott a szél, hogy a női szlalomot ne tudják megrendezni. A képeket persze láttuk. A téli olimpia mindig ki van téve az időjárásnak, de hogy ennyire, azt nem gondolhattuk, és korábban nem is volt rá példa

- magyarázta.

A szél már a szerdai biatlonprogramot is átírta, ami példátlan, noha az eddigi napokban sem kímélte, és jelentősen próbára tette a versenyzőket. A biatlonpálya alapból elég szeles, de a sportág népszerűsége miatt megengedhetetlen lenne a halasztás.

Szabó nem érti, hogy miért mondtak nemet a versenyzők és szakemberek kérésére a NOB-vezérek, hogy a legnagyobb érdeklődéssel várt lesiklást a múlt vasárnapról szombatra hozzák előre, amikor remek napos idő volt, és a harmadik edzést zavartalanul meg tudták rendezni.

Így viszont akár előfordulhat az az extrém helyzet is, ha nem javul az idő, hogy a férfiak és a nők lesiklását ugyanazon a napon, jövő szerdán rendezik meg. Feltéve, ha nem tudják megrendezni csütörtökön a lesiklást.

Ha azt az aranyat átadják szombaton, sokkal kevésbé lenne érzékeny a helyzet, mert arról lehetne beszélni. Így viszont a rengeteg pénzt kifizető tévétársaságok nem tudnak mihez kezdeni, mivel töltsék meg a műsoridőt. A tavaly ilyenkor rendezett világkupaversenyeken egyébként jó idő volt, de Ázsiában gyakorta maradtak el versenyek a szél miatt. Ennyi viszont még sohasem. Úgy tudom, svájci meteorológusok elemezték az adatokat, és azt állapították meg, hogy péntektől már javul az idő. Ciki lenne, ha csak egy aranyat is nem tudnának kiosztani, ezt próbálja mindenki elkerülni

- összegzett.