16 éves snowboardosé az olimpia horrorbukása

2018.02.14. 07:59

A snowboard félcső versenyszámának döntőjében elég sokan estek, természetesen az ugrások utáni leérkezésekkel voltak bajok, többnyire már a vályúban. A japán Tocuka Juto viszont még fent hibázott, a félcső pereméhez csapta oda magát. 

A 16 éves Tocuka a sportág nagy ígérete, már többször volt dobogós a világkupában, a phjongcshangi olimpia selejtezőjében is jól szerepelt, 80 pontos menettel jutott be a döntőbe. 

Ott nem sikerült az első futama, még a 40 pontot sem érte el, nyilván egy kicsit kockáztatnia kellett a másodikban.  Tocuka az első trükköt megcsinálta a levegőben, de elmérte a landolást, a félcső éléhez vágódott, majd becsúszott a pálya közepére.  

A japán snowboardos még átfordult, megpróbált felállni is, de az már nem sikerült neki, szánkóval hozta le az egészségügyis csapat. Tocukát azután kórházba szállították. a japán csapat közlése szerint nincs súlyos sérülése, de a csípőjét nagyon fájlalja.

A félcső döntője az amerikai Shaun White győzelmét hozta, aki négy évvel négy évvel ezelőtti negyedik helye után újra aranyat akart szerezni. White a sportág legendája, a 31 éves snowboardos 2006-ben és 2010-ben is nyerni akart, most sérülés után visszatérve kellett küzdeni az első helyére. Az amerikai már a selejtezőben is nagyot ment, körét 98 pont felettire értékelték. Ezzel meg is nyerte, és elérte azt, hogy a 12-es döntőben ő induljon utoljára.

A döntő első futamában az ausztrál Scotty James ijesztett rá kicsit, 92 ponttal állt az első helyen. Aztán jött White és egy magabiztos menettel átvette a vezetést. 

A második futamban a japán Hirono trükközött szinte tökélesen, egy ponttal megelőzte White-ot. Az amerikai nem tudott rögtön válaszolni, második körében bukott. 

A harmadikban James és Hirono sem tudott javítani pontjain, ugyanaz a három ember volt a dobogón. White-ra maradt a döntés. Az amerikai elviselte a rá nehezedő nyomást, egy apró hibán kívül nagyon erős kört tett le a félcsőben. 97,75 ponttal ő lett az olimpiai bajnok.