Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

16 éves snowboardosé az olimpia horrorbukása

2018.02.14. 07:59

A snowboard félcső versenyszámának döntőjében elég sokan estek, természetesen az ugrások utáni leérkezésekkel voltak bajok, többnyire már a vályúban. A japán Tocuka Juto viszont még fent hibázott, a félcső pereméhez csapta oda magát. 

A 16 éves Tocuka a sportág nagy ígérete, már többször volt dobogós a világkupában, a phjongcshangi olimpia selejtezőjében is jól szerepelt, 80 pontos menettel jutott be a döntőbe. 

Ott nem sikerült az első futama, még a 40 pontot sem érte el, nyilván egy kicsit kockáztatnia kellett a másodikban.  Tocuka az első trükköt megcsinálta a levegőben, de elmérte a landolást, a félcső éléhez vágódott, majd becsúszott a pálya közepére.  

A japán snowboardos még átfordult, megpróbált felállni is, de az már nem sikerült neki, szánkóval hozta le az egészségügyis csapat. Tocukát azután kórházba szállították. a japán csapat közlése szerint nincs súlyos sérülése, de a csípőjét nagyon fájlalja.

A félcső döntője az amerikai Shaun White győzelmét hozta, aki négy évvel négy évvel ezelőtti negyedik helye után újra aranyat akart szerezni. White a sportág legendája, a 31 éves snowboardos 2006-ben és 2010-ben is nyerni akart, most sérülés után visszatérve kellett küzdeni az első helyére. Az amerikai már a selejtezőben is nagyot ment, körét 98 pont felettire értékelték. Ezzel meg is nyerte, és elérte azt, hogy a 12-es döntőben ő induljon utoljára.

A döntő első futamában az ausztrál Scotty James ijesztett rá kicsit, 92 ponttal állt az első helyen. Aztán jött White és egy magabiztos menettel átvette a vezetést. 

A második futamban a japán Hirono trükközött szinte tökélesen, egy ponttal megelőzte White-ot. Az amerikai nem tudott rögtön válaszolni, második körében bukott. 

A harmadikban James és Hirono sem tudott javítani pontjain, ugyanaz a három ember volt a dobogón. White-ra maradt a döntés. Az amerikai elviselte a rá nehezedő nyomást, egy apró hibán kívül nagyon erős kört tett le a félcsőben. 97,75 ponttal ő lett az olimpiai bajnok.