Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dél-Korea fizet a szürreális észak-koreai szurkolócsapat után

2018.02.14. 11:34

Dél-Korea beleegyezett, hogy kifizeti a több mint kétszázfős észak-koreai olimpiai delegáció, vagyis a hokimeccseken látott szürreális szurkolócsapat phjongcshangi költségeit is, írja a USA Today. Erre 2,64 millió dollárt használnak majd fel a két Korea együttműködésének elősegítését célzó keretből.

Ebből fedezik a Dél-Koreában fellépő északi zenészeket, énekeseket és táncosokat, a már említett szurkolócsapatot és további stábtagokat is. A téli olimpián induló 22 észak-koreai sportoló költségeit viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állja.

Három napra Dél-Koreába érkezett egy magas rangú politikai delegáció is, köztük Kim Dzsongun befolyásos húgával, Kim Jodzsonggal és az államfői feladatokat ellátó Kim Jongnammal. Kim Jodzsong bátyja nevében meghívta Mun Dzsein dél-koreai elnököt Phenjanba.

A politikai delegáció utazását is Dél-Korea fedezi, de ezt egy másik alapból fogják állni, mondta a dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője.

Az országegyesítési minisztérium hangsúlyozta, hogy az olimpia lehetőséget biztosított arra, hogy párbeszédet kezdjenek, és remélik, hogy majd megágyazhat a további enyhülésnek. Kedden Kim Dzsongun észak-koreai diktátor is arról beszélt, hogy fent kell tartani a megbékélés és a párbeszéd légkörét.