Judit
3 °C
7 °C

A rettegett, életveszélyes 9-es kanyar

GettyImages-913269366
2018.02.14. 23:53

A 9-es kanyar alighanem a legnehezebb szakasz a világ összes szkeleton- és szánkópályáján

– mondja az első ránézésre nem is annyira feltűnő phjongcshangi kanyarról az amerikai Tucker West a USA Today videójában. Az NBC közvetítői Runbreakernek, vagyis Futamgyilkosnak keresztelték el az enyhe kanyart.

A férfi szánkósok versenyének első futamában jól is állt West, rajtrekordot döntött, aztán a 9-es kanyarban elszálltak az esélyei. Ő volt az, aki Szocsiban azzal lett világhírű, hogy kissráckorában a saját kertjükben épített pályán gyakorolt, majd így lett olimpikon. Az éles menetek előtt az edzésen sorban hatszor megcsinálta a kanyart, csak akkor nem, amikor számított.

A probléma az, hogy míg elég sok kanyarban belefér egy kis hiba, az ideálishoz képest tolódás jobbra vagy balra, addig itt csak a hibátlan kivitelezés működhet. A nyolcas kanyarból ugyanis úgy érkezik ki a versenyző, hogy a fal felé vezeti az ív, egyből korrigálnia kell tehát, de nem mindegy, hogy mennyire.

Ez az olimpia első négy napján ki is derült:

  • kezdődött az egész az ukrán szánkós Andrij Mandzijjel, aki 100 km/h-s tempónál esett le szánkójáról,
  • majd jött a szlovák Jozef Ninis, aki egy tízméteres repülést fogott meg ugyanott, a 9-es kanyarban.
  • Ugyanitt szállt el a német Birgit Platzer is, ő is leesett a szánkóról, ami le is hagyta őt, de a lényeg az volt, hogy sérülés nélkül megúszta,
  • ahogy aztán csodával határos módon az amerikai Emily Sweeney is saját lábán hagyta el a pályát, pedig ő iszonyatosan komolyan odaverte magát: a vályúban keresztbe fordulva, függőlegesen csapódott a falnak, már a 12-es kanyarban, egészen addig csúszott oldalazva.

Sweeney egyébként a verseny előtt azt mondta , olyan a kanyar, mint döntött úton autót vezetni, csak éppen a kocsit az ellenkező irányba húzzák, mint amerre fordulni akar vele az ember. Ő élesben tapasztalta meg, mennyire összevissza hatnak az erők ott.

A 9-es kanyar problémája egyébként nem újdonság, hiszen a 2017-es világkupán már kipróbálták a versenyzők, azóta némileg alakítottak is az íven, hogy kicsit simább legyen az összeköttetés a nyolcas és a kilences kanyar között.

Itt rontott a férfiaknál topesélyesnek tartott német Felix Loch is, ugyan nem nagyot, de a hiba arra épp elég volt, hogy ne legyen sorban harmadszor aranyérmes egyéniben, de még dobogós sem.

Négy komolyabb esés volt a szánkósoknál úgy, hogy a vegyesváltó futamai még hátra vannak, a szkeleton- és bobversenyek pedig még el sem indultak. Szkeletonban a fejjel előre haladás miatt lehet nehezebb a kormányzás, a bob pedig sokkal szélesebb a többi csúszóversenyes eszközénél, és ha masszívabb is, jóval nehezebb lesz irányba rakni a nyolcas kanyarból kifelé.

Reméljük, azért annyira ijesztő jelenet nem jön, mint Emily Sweeney-é.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?