Egy ukrán-francia pár hozta a legnagyobb német eufóriát

2018.02.15. 15:56

Németország már a nyolcadik aranyát nyerte az olimpián, de talán ez a legkedvesebb a szurkolóknak mind közül, mert egész különleges története van, bár kevés köze van a németekhez. Még ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke, Thomas Bach adta is át.

1952-ben szerzett utoljára német pár aranyat olimpián, egészen pontosan a Falk-házaspár, Ria és Paul, azóta erre vártak.

Aljona Szavcsenko szerezte ugyanis, a német páros ukrán származású, 34 éves tagja, akinek korábban volt már öt vb-aranya, de olimpián csak bronzérmekig jutott.

2005-ben kapta meg a német állampolgárságot, junior korában még Ukrajnának nyert vb-aranyat Sztanyiszlav Morozovval együtt.

2010-ben és négy múlva is a harmadik helyig jutott párjával, Robin Szolkowyval. Előtte együtt nyertek öt vb-aranyat, de az olimpián csak nem sikerült a harmadik helynél előbb jutniuk. Hogy még nemzetközibb legyen a történet, a tanzániai orvos édesanyától származó Szolkowy abbahagyta a szocsi olimpia után. Sőt, még tudjuk fokozni, Szolkowy most a negyedik helyezett orosz pár edzője.

De vissza a 153 centis Szavcsenkóhoz, aki az egész mezőny legidősebb tagja volt, ezért is szurkoltak neki különösen. Szocsi után ő kitartott, eszébe sem jutott a visszavonulás.

Új párt kellett azonban keresnie 2015-ben. A Caen született, nála öt évvel fiatalabb francia Bruno Massot lett az.

2016-ban már bronzérmesek voltak Bostonban, egy év múlva ezüstig jutottak a világbajnokságon. Adódott viszont az olimpia előtt egy kis gond, mert Massot honosítása nem ment zökkenők nélkül, a vb-n kevésbé szigorúak a szabályok, ott bökkenők nélkül rajthoz állhatott.

Massot november végén kapta meg a német útlevelet, így minden akadály elhárult, hogy ott lehessenek a jégen Dél-Koreában.

Aztán a rövid programban jött egy elég komoly rontás. Ezzel együtt járt az elkeseredés is, hiszen leszorultak a negyedik helyre.

A pár német edzője, Alexander König azt mondta a kűr előtt, hogy pontosan tudják, miben kell javulniuk. Ő nagyon bizakodott, és igaza volt.

Csütörtök délelőtt ugyanis tökéletes kűrrel, ritkán látható pontossággal, lenyűgöző előadásmóddal, jó zenével megelőzték mindhárom előttük lévő duót. Ilyenre nem volt még példa a sportág történetében.

A keserűséget tehát felváltotta az eufória, könnyek között várták a pontszámaikat a pálya melletti kanapén, és magán az éremátadáson sem tudták visszatartani a könnyeiket.

A korábbi nagy ikon, a még keletnémet színekben győztes Katarina Witt olyan elismerő szavakat mondott, mint még talán soha. Ilyen szépet, ilyen összhangot még sohasem látott – jelentette ki.

„Ez életem pillanata, éreztem, hogy 2018 a mi évünk lehet, beírtuk magunkat a történelembe. 159,31 pontot kaptunk, ennyit még nem érdemelt ki soha senki más előttünk. Soha nem volt ennyire boldog az egész életemben” - mondta Aljona.

Végeredmény:

  • 1. Németország (Aljona Szavcsenko, Bruno Massot)
  • 2. Kína (Sui, Wenjing, Han Csong)
  • 3. Kanada (Meagan Duhamel, Eric Radford)