Árpád
-2 °C
4 °C

Borzasztóan kezdődött az olimpiája, de óriási aranyérmet szerzett

2018.02.15. 14:05

A norvég Johannes Bø második helyen áll a világkupában, az idei szezonban több versenyt nyert meg, mint az összetettben vezető Martin Fourcade, de Phjongcshangban borzasztóan kezdett, a sprint és az üldözéses versenyekben is előtte magát. A csütörtökön rendezett egyéni 20 km-es egyéni indításos futamon viszont izgalmas versenyben megszerezte az aranyérmet, ami élete első olimpiai érme is.

A verseny előtt már sokan azt találgatták, hogy vajon mi történhetett a norvégok formájával, a szél érte-e őket ennyire váratlanul Phjongcshangban. Bø a sprintben rögtön tízből négy lövőhibával kezdett, nem volt benne az első harmincban, így az üldözéses versenyben is jókora hátrányból kellett indulnia. Végül a négy lövészet alatt hatszor is hibázott, a 21. lett csak.

A csütörtöki klasszikus egyéni indításos szám egyrészt a leghosszabb az összes közül, a négy lövészetnél (fekvő-álló-fekvő-álló) becsúszó hibákért viszont nem büntetőkör, hanem egyperces időbüntetés jár.

Nagyon izgalmasan alakult a verseny, hiszen Bø megint rögtön az első lövészeténél hibázott egyet, míg a nagy rivális Fourcade sorra hozta a megfontoltabb tempójú, de hibátlan lövészeteket. Bø azonban óriásit futott, és még az is belefért a végén, hogy a negyedik lövészetnél másodszor is rontott.

Fourcade ugyanis hiába állhatott oda ennek tudatában a negyedik lövészetéhez - még egy hiba is belefért volna neki -, teljesen váratlanul kettőt is rontott, a hátralévő 4 km-en pedig már nem tudott faragni a hátrányából Bø-höz képest.

A hétfői üldözéses versenyt megnyerő francia végül az egyéni indításosban a dobogóra sem fért fel, a második helyet a szlovén Jakov Fak, a harmadikat az osztrák Dominik Landertinger szerezte meg. Ők úgy végeztek Bø mögött, hogy mindketten hibátlanul lőttek, míg a norvég ugye két hibával zárt.

Bø-nek is köszönhetően kifejezetten jó napjuk volt a norvégoknak, hajnalban Aksel Lund Svindal nyerte ugyanis a férfi lesiklás döntőjét.

Eredmények, férfi sílövészet, 20 km, olimpiai bajnok

  • Johannes Thingnes Bö (Norvégia) 48:03.8 perc (2 lövőhiba)
  • 2. Jakov Fak (Szlovénia) 48:09.3 (0)
  • 3. Dominik Landertinger (Ausztria) 48:18.0 (0)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?