Borzasztóan kezdődött az olimpiája, de óriási aranyérmet szerzett

2018.02.15. 14:05

A norvég Johannes Bø második helyen áll a világkupában, az idei szezonban több versenyt nyert meg, mint az összetettben vezető Martin Fourcade, de Phjongcshangban borzasztóan kezdett, a sprint és az üldözéses versenyekben is előtte magát. A csütörtökön rendezett egyéni 20 km-es egyéni indításos futamon viszont izgalmas versenyben megszerezte az aranyérmet, ami élete első olimpiai érme is.

A verseny előtt már sokan azt találgatták, hogy vajon mi történhetett a norvégok formájával, a szél érte-e őket ennyire váratlanul Phjongcshangban. Bø a sprintben rögtön tízből négy lövőhibával kezdett, nem volt benne az első harmincban, így az üldözéses versenyben is jókora hátrányból kellett indulnia. Végül a négy lövészet alatt hatszor is hibázott, a 21. lett csak.

A csütörtöki klasszikus egyéni indításos szám egyrészt a leghosszabb az összes közül, a négy lövészetnél (fekvő-álló-fekvő-álló) becsúszó hibákért viszont nem büntetőkör, hanem egyperces időbüntetés jár.

Nagyon izgalmasan alakult a verseny, hiszen Bø megint rögtön az első lövészeténél hibázott egyet, míg a nagy rivális Fourcade sorra hozta a megfontoltabb tempójú, de hibátlan lövészeteket. Bø azonban óriásit futott, és még az is belefért a végén, hogy a negyedik lövészetnél másodszor is rontott.

Fourcade ugyanis hiába állhatott oda ennek tudatában a negyedik lövészetéhez - még egy hiba is belefért volna neki -, teljesen váratlanul kettőt is rontott, a hátralévő 4 km-en pedig már nem tudott faragni a hátrányából Bø-höz képest.

A hétfői üldözéses versenyt megnyerő francia végül az egyéni indításosban a dobogóra sem fért fel, a második helyet a szlovén Jakov Fak, a harmadikat az osztrák Dominik Landertinger szerezte meg. Ők úgy végeztek Bø mögött, hogy mindketten hibátlanul lőttek, míg a norvég ugye két hibával zárt.

Bø-nek is köszönhetően kifejezetten jó napjuk volt a norvégoknak, hajnalban Aksel Lund Svindal nyerte ugyanis a férfi lesiklás döntőjét.

Eredmények, férfi sílövészet, 20 km, olimpiai bajnok

  • Johannes Thingnes Bö (Norvégia) 48:03.8 perc (2 lövőhiba)
  • 2. Jakov Fak (Szlovénia) 48:09.3 (0)
  • 3. Dominik Landertinger (Ausztria) 48:18.0 (0)