Nagy feltámadás, a tongai zászlóvivő álma és holland dominancia

2018.02.16. 17:35 Módosítva: 2018.02.16. 18:02

Izgalmas versenyeken osztottak aranyérmeket Phjongcshangban pénteken. Az aranyérmeken túlnézve ez volt az a nap, amikor beteljesült a tongai zászlóvivő álma, viszont a hányós betegség riadalmat is okozott. (Percről percre itt olvashatja vissza az eseményeket>>>)

Kezdjük Matthias Mayerrel, aki az olimpia egyik legnagyobb comebackjét mutatta be (talán a norvég biatlonos Johannes Bö után). Az osztrák kedden, a férfi sí kombinációjában kiesett, mert bukott, és elgázolt egy pályamunkást, pénteken viszont megnyerte a szuperóriás-műlesiklást. Ezzel Szocsi után második olimpiai aranyát szerezte meg.

A svájci Dario Cologna nagy fölénnyel nyerte a férfiak 15 km-es klasszikus sífutó számát, sírva ünnepelte a győzelmét. Cologna történelmet írt, hiszen ő az első sífutó, aki ugyanabban a számban három egymást követő olimpián tudott bajnok lenni. Egyébként pedig összesen négy arannyal ő holtversenyben a legeredményesebb svájci téli olimpikon. Ugyanebben a számban a 89. helyen ért célba Kónya Ádám.

A győztessel szinte megegyező figyelmet kapott a tongai Pita Taufatofua, aki az utolsó négy között ért be, de a táv teljesítésével valóra vált az álma. Ő volt az aki a megnyitón félmeztelenül, olajozott felsőtesttel vonult be a a mínusz tíz fokban, ugyanúgy ahogy két éve Rióban, ahol még tekvondósként indult. Utána nyergelt át a sífutásra, amit leginkább homokban tudott gyakorolni, havat összesen 12 hétig látott életében. A verseny végén az utolsók, nem éppen a havas sportokról ismert országokból érkező sífutók álltak össze egy mosolygós kép erejéig.

Jun Szungbin tök simán behúzta a dél-koreai szkeleton – vagyis a fejjel előre szánkó – első olimpiai aranyát. Az oroszországi Tregubové az ezüst, Dom Parsons megszerezte a britek első érmét a bronzzal. A britek 70 év után nyertek újra olimpia érmet szkeletonban. Erről még biztos lesz szó pár napig, ugyanis a briteket már a verseny előtt azzal vádolták, hogy rossz rajtok ellenére gyorsak a forradalmi – kis barázdákkal megpakolt – ruháiknak köszönhetően. A Nemzetközi Bob- és Szkeletonszövetség (IBSF) szerint viszont semmi szabálytalan nincs a britek ruhájában.

Óriási verseny volt női műlesiklásban, ahol a Phjongcshangban már olimpiai bajnok, szuperfavorit Mikaela Shiffrin hányt az első futam előtt, negyedik lett a végén. A győzelmet Frida Hansdotter szerezte meg Wendy Holdener előtt, azonban a legnagyobb bravúrt talán Katherina Gallhuber szállította, aki a kilencedik helyről ugrott előre a dobogóra. Hozmann Szonja a szlalomban nem tudott végigmenni, nem tudott bevenni egy kaput.

Shiffrin esete miatt azért is aggódtak, mert pont pénteken derült ki, hogy elkapták az első olimpikonok is a játékok kezdete előtt biztonsági őrök között terjedő hányós betegséget. Két svájci síakrobata fertőzödött meg a norovírussal, ezért azonnal el kellett hagyniuk az olimpiai falut.

Hétből hat aranyat a hollandok nyertek eddig gyorskorcsolyában, miután Esmee Visser lett a női 5000 méter bajnoka. Ez azért sem mindennapi, mert ugyan a gyorskorcsolyát általában dominálják a hollandok, de 1988 után először nyertek ebben a számban is.

Michela Moioli izgalmas versenyt nyert meg, csak a táv háromnegyedénél állt az élre női snowboardkrosszban. A szám legendája, az amerikai Jacobellis sokáig vezetett, végül dobogós sem lett. A francia Julia Pereira 16 évesen a második, a cseh Samkova a harmadik lett.

A női freestyle sít a fehérorosz Hanna Huskova nyerte meg. Volt pár veszélyesen kinéző bukás is, de szerencsére senkinek sem lett komolyabb baja. A 38 éves Alla Cuper 4-es erősségű ugrást próbált a döntőben, de rosszul ért földet és bukott, míg a Szocsiban ezüstérmes Hszü Meng-tao fejen átfordulással, de komolyabb gond nélkül landolt.

Az érmes számokon túl is történtek érdekességek pénteken Phjoncshangban:

  • A címvédő japán Hanyu Juzuru áll az élen a férfi műkorcsolyázók rövid programja után, szinte tökéleteset ment. Eléggé szereti Micimackót, úgyhogy a szurkolói plüssökkel árasztották el a jeget. Az amerikai műkorcsolyázó Adam Rippon a rövidprogram során provokatív stílusában kikorcsolyázott a zsűri elé, és kinyújtott mutatóujjával pimaszul kihívó gesztust tett a bírák fel.
  • A napokban kisebb botrányba keveredett a jamaicai női bobcsapat, miután a német edző, Sandra Kiriasis összetűzésbe került a szövetséggel, és közölte, hogy amíg nem fizetik ki, nem engedi használni az általa, igencsak kedvező áron szerzett bobot. A dolog vége az lett, hogy Jamaica legnagyobb sörgyártója adományozott egy bobot a csapatnak, hogy szombaton az edzésekkel megkezdhessék a versenyt.
  • Volt egy másik botrány is, méghozzá a Kanada-Dánia curlingmérkőzésen, ahol a kanadai csapatkapitány szabályos, de a sportág rendkívül udvarias légkörét megsértő módon kivette a dánok egyik kövét a játékból egy dán szabálytalanság után. Végül ez sem segített rajtuk, 9-8–ra kaptak ki.
  • Az oroszok hokiban 8-2-re nagyon elverték a szlovénokat. Az USA-Szlovákia csoportmeccsen pedig volt egy pillanat, amikor a két csapat minden játékosa, az amerikai kapust leszámítva a szlovák kapu előtt tömörült. A bírónak már más hely nem jutott, a kapu tetejére felmászva figyelte, hol is jár a korong.
  • Síugrásban két norvég a nagysánc selejtezője után az élen, Robert Johansson volt a legjobb, mögötte Johann Andre Forfang a második, majd a japán Kobajasi Rjoju a harmadik. Az esélyesek közül Kamil Stoch csak a hetedik lett a selejtezőben.