Shiffrin hányt, lemaradt a dobogóról a drámai finishben

2018.02.16. 06:34

Kilencedik helyről a dobogóra - ez a nem mindennapi bravúr jött össze Katherina Gallhubernek a női műlesiklás, azaz szlalom versenyében pénteken az olimpián.

Az első futam után négy versenyző végzett fél másodpercen belül. A svájci Wendy Holdener vezetett két svéd, Frida Hansdotter és Anna Swenn Larsson előtt, a szuperfavorit, címvédő Mikaela Shiffrin negyedik volt. Gallhuber kilencedik.

A második futamot viszont feje tetejére állította az osztrák, amikor szenzációsat futott, és élre állt. Nyolcan voltak még hátra. Nem nagy esély az éremre, de mint kiderült, a nyolcból csak ketten előzték meg.

Shiffrin, aki elárulta, az első futam előtt hányt, nem, elmaradt tőle két századdal. (Reméljük, az amerikai nem a norovírust kapta el, mint két svájci.)

Jött Swenn Larsson, neki sem sikerült leszorítania az osztrákot az élről, és Shiffrin mögött fejezte be. Ekkor Gallhuber már tudta, megvan neki a bronz.

A két leggyorsabb ellen nem lehetett viszont esélye, a következő, Hansdotter átvette tőle a vezetést. Holdener csúszott utoljára, 20 ezred előnnyel kezdett Hansdotterhez képest. Mire leért, ebből semmi nem maradt, öt század hátrány lett belőle, így a 32 éves Hansdotter ünnepelhetett.

Holdener, Hansdotter, Gallhuber
Holdener, Hansdotter, Gallhuber

Szinte biztosan utolsó esélyét használta ki az olimpiai aranyra, 36 évesen nem valószínű, hogy ott lesz négy év múlva. Holdenernek maradt az ezüst, Gallhuber bronzot nyert.

Shiffrin negyedik lett és valószínűleg nagyot csalódott, hogy legerősebb számát nem sikerült behúznia. Majd kiderül, mekkora szerepe volt vereségében annak, hogy nem érezte jól magát az első futamban.

Női műlesiklás:

 1. Frida Hansdotter (Svédország) 1:38.63 perc (1. futam: 49.09 másodperc/2. futam: 49.54 másodperc)
2. Wendy Holdener (Svájc) 1:38.68 (48.89/49.79)
3. Katharina Gallhuber (Ausztria) 1:38.95 (50.12/48.83)