Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A legőrültebb alpesisí-versenyt egy snowboardos nyerte

2018.02.17. 05:44

Évekig fognak még beszélni a phjongcshangi olimpia női szuperóriás-műlesiklásáról, ahol egyetlen századmásodperccel egy több szempontból is outsider versenyző nyert. A cseh Ester Ledecká, akit elsősorban snowboardosként tartanak számon nagyon magas rajtszámmal legyőzte az összes menőt. Lindsey Vonn még érmet sem szerzett.

000 1043UO

Azon már senki sem lepődött meg, hogy a szél miatt megint csúsztatni kellett az alpesi sí programot, a szuper-G rajtja egy órával későbbre került a tervezettnél, mert nem jártak a síliftek. A sízők nem aggódtak, csak egy fair, a szél által nem szétfújt versenyben reménykedtek. Ez össze is jött.

A gyorsasági számok legjobbja, az előző olimpiát sérülés miatt kihagyó Lindsey Vonn az egyes rajtszámot választotta, hogy egy jó minőségű pályán jöhessen le. Az amerikai szokásához híven agresszíven síelt, végig nagy tempóban ment. A pálya alján azonban nagyot hibázott, az utolsó nagy ívben csúnyán kisodródott, hiába mentett. Ő is érezte, hogy benne hagyott pár tizedet a menetében, mert a célba érve azonnal fogta a fejét.

Az aranytól elég hamar el is köszönt. A harmadikként lejövő Johanna Schnarf előzte meg, az olasz a pálya tetején volt iszonyatosan gyors. Sokáig ő sem állt az élen, mert jött a svájci Lara Gut, akinek bronzai és ezüstjei már voltak már ebben a számban vb-n és olimpián. Gut jól is ment, a felső részen még volt pár hibája, de alul technikás volt, 38 századot hozott vissza és jó ugrással az élre került.

A hetedikként induló Tina Weirather azonban összetörte Gut álmait, a liechtensteini fent volt erősebb, de jól tartotta magát az alsóbb szakaszon, sokkoló módon, egyetlen századdal előzte meg svájci ellenfelét. Ekkor még elég sok veszélyes síző volt fenn a rajtban, öt-hat olyan név, aki esélyes az aranyra. Az olaszok kockáztattak, Federica Brignone és Sofia Goggia is elszállt, utóbbi bevállalós tempója egy pocsék ugrás után tört meg. A német Viktoria Rebensburg sem tudott tisztán síelni.

Aztán jött a sok sérülés után a szezonban újra formába lendülő címvédő, az osztrák Anna Veith. Remek volt a menete, tíz századdal megelőzte Weirathert. Az osztrák még végigizgult pár sízőt, a papírforma alapján csak a húszas rajtszámig számít valaki jónak, de közülük senki nem közelített meg, így Veith olimpiai bajnoknak érezhette magát.

Egészen addig, amíg 26-ossal be nem érkezett a célba Ester Ledecká, a cseh is bátran engedte a léceit, a második szakaszon szerzett 18 százados előnyt, ami ugyan végig csökkent, de a célba érkezve is maradt belőle egy. Mindenki, még ő maga is nehezen hitte el, hogy győzött.

Ledecká ugyan résztvevője a világkupának is, de hetediknél sosem volt jobb, szuper-G-ben pedig a 19. volt az eddigi legjobb helyezése. A csehnek ráadásul a snowboard tekinthető fő versenyszámának, abban világbajnok is volt. Phjongcshangban pedig még egy olimpiai bajnok címet is hozzátehet.

Női szuperóriás-műlesiklás,:
1. Ester Ledecká (Csehország) 1:21.11 perc
2. Anna Veith (Ausztria) 1:21.12
3. Tina Weirather (Liechtenstein) 1:21.22