Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Centiken múlt az arany, Fourcade alig hitt az eredményjelzőnek

2018.02.18. 13:16

Meghozta a várt izgalmakat a férfi biatlonosok utolsó egyéni futama, a 15 km-es tömegrajtos verseny, aminek a végén célfotóval szerezte meg második phjongcshangi aranyérmét a világkupában vezető Martin Fourcade. Nagyjából tíz centivel lökte be magát jobban az ezüstérmes német Simon Schempp-nél.

A tömegrajtos az a verseny, ahol tényleg mindenki együtt indul, így nemcsak időeredményben, vagy az üldözésesben a korábbi hátrányok alapján, hanem tényleg az elejétől egymás ellen mennek, és egymás mellett lőnek a legjobbak.

Nem indult tökéletesen a verseny Fourcade-nak, az első lövészetnél hibázott, ami kicsit meg is zavarta, ezért a büntetőkörből kiérkezve el is csúszott. Gyorsan felpattant, és ment az élmezőny után, ahol ott volt az olimpiát borzasztóan kezdő, de az egyéni indításost megnyerő Johannes Bö is.

A második lövészetnél azonban a világkupában második norvég megint teljesen ellőtte magát, hármat hibázott, amivel elszálltak az esélyei. Fourcade ezúttal hibátlan volt, és fel is jött 10 másodpercen belülre az élmezőnyt vezető németek mögé.

A harmadik lövészetre már nyolcan érkeztek együtt, és Fourcade pillanatok alatt lekapta a céltáblát, a németek közül Simon Schempp és Erik Lesser maradt vele, a többiek már nagyobb hátrányt szedtek össze. A francia megpróbálta az emelkedőkön leszakítani a németeket, de tartották magukat az utolsó lövészetig.

Ott mindenki rontott egyszer, Lesser kétszer is, így ő kiszállt a dobogóért folyó versenyből. Fourcade-nak és Schempp-nek viszont akkora előnye volt a többiekkel szemben az utolsó lövészet előtt, hogy a hibák ellenére is ők jöttek ki elsőnek a büntetőkörökből.

Fourcade nem tudta lerázni a végig mögötte taktikázó Schempp-et, ezért óriási hajrát mutattak be a célban, aminek a végén a célfotóval győzött a francia. Fourcade az üldözéses után második aranyérmét szerezte Phjongcshangban, és összességében már négy első helye, hat érme van az olimpiákról.

A harmadik helyre bejött a norvég Emil Hegle Svendsen, aki utolsó olimpiáján tudott így bronzérmet szerezni a negyedik Lesser, és ötödik Doll előtt. A németeknek ez biztató lehet a váltó előtt, ami még a vegyesváltóval együtt hátravan Phjongcshangban a biatlonosoknak.

Eredmények, férfi sílövészet, tömegrajtos 15 km, olimpiai bajnok

  • Martin Fourcade (Franciaország) 35:47.3 perc (2 büntetőkör)
  • 2. Simon Schempp (Németország) 35:47.3 (1)
  • 3. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 35:58.5 (2)