Előbb dühében, majd örömében verte a jeget

2018.02.19. 07:06

Hétfőn rendezik a téli olimpián a női gyorskorcsolya-csapatverseny negyeddöntőjét. Ezt a számot, amikor három versenyző egymást biztatva halad a 3000 méteres távon, 2006-ban vették fel az olimpiai programba, rögtön meg is nyerték a németek.

Négy év múlva, Vancouverben megvédték címüket, egy máig kultikus, sokszor ismételt versenyen. A negyeddöntőben a Wüsttel felálló hollandokat verték, az elődöntőben az amerikaiakat, a döntőben két századdal Japánt.

A nagyon szoros finálé ellenére az elődöntő hozta a megismételhetetlen pillanatokat, amikor Anni Friesinger teljesen elkészült az erejével, leszakadt a másik két csapattársa mögött.

Már az utolsó kanyarban teljesen mereven mozgott, meg is botlott, a célegyenesben pedig már annyira nem vitték a lábai, hogy hasra esett.

Szinte kapálózva haladt, és ennek később jelentősége lett, mert a harmadik amerikai, Jennifer Rodriguez is elzsibbadt a hajrára.

Az akkor 33 éves Friesinger kétségbeesetten lökte be a korcsolyáját, és ugyan először mérgében verte a jeget, utána viszont örömében, mert 23 századdal így is megelőzték az USA-t.

A döntőre lecserélték Friesingert, Katrin Matscherodt állt a helyére, aki Stefanie Beckerttel és Daniela Anschütz-Thomsszal megnyerte az aranyat. Friesinger ezzel második első helyét ünnepelhette, mert ő négy évvel korábban is győztes volt. 2002-ből egyéni aranya is van, 1500 méterről.