Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A világcsúcs mellé negyedik hely járt a női váltónak

DEBRE20180220057
2018.02.20. 15:00

A rövidpályás gyorskorcsolya negyedik versenynapján nem volt magyar döntős, de a program így is pozitívan zárult.

Az egyetlen negatívum csak annyi, hogy a negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor nem jutott tovább 500-on. Jól kezdett, jól hasított akkor is, amikor már az utolsó kör jött, de kisodródott, noha nem volt a közelében senki. Mondta is a futam után, csak önmagát hibáztathatja, de semmiképp sem szabad leeresztenie, mert csak most jön az olimpia fénypontja, a váltó. Múlt csütörtökön Magyarország a világ négy legjobb csapata közé jutott, és megcélozza az érmet.

Liu Shaoang és bátyja, Liu Shaolin Sándor is futamgyőztesként abszolválták az etapjukat, az élre álltak, nem hagyták magukat kizökkenteni. Mindketten kiemelték, hogy ez a követendő taktika a negyeddöntőben is, és akkor könnyebb lehet a továbblépés. Vagyis rendkívül fontos a jó rajt, az előnyszerzés, utána nagy baj már nem lehet.

Liu Shaoangot az utolsó kör elején azért csak meglökte az orosz Szitnyikov, aki a bátyjával összeakadt ezren, és ritka sportszerűtlenül kitolta. Ezért akkor is kizárták, és most is. Testvére azt mondta, nem volt mérges azért, mert kifejezetten erős futamba került, mivel tudta, hogy ő a legjobb.

„Nehogy nagyképűségnek vegyétek, inkább egészséges önbizalomnak. Jó erőben és jó formában vagyok, de ez a sportág olyan, hogy ez nem mindig elég. Ha nem vagyok fejben rendben, az ötcsillagos forma sem számít” – magyarázta.

Liu Shaolin a negyeddöntőben verhető ellenfeleket kapott, a nagyágyúkat, a kínai Vut, Szeot elkerülte. Ahogy testvére is. Lehet bizakodni, hogy mindketten ott lesznek az elődöntőben.

A nők sohasem voltak még ilyen magasan

A női váltó a B döntőben volt érdekelt, mert Dél-Korea és Kanada az elődöntőben elérhetetlen volt számukra. A kisdöntőben aztán a hollandok szédületes tempót diktáltak, és sem az oroszok, sem a japánok nem tudták tartani velük az iramot, csak a mieink. Heidum Bernadett most nem kapott lehetőséget, Kónya Zsófia viszont bekerült a válogatottba.

„Én még ilyen gyorsan nem mentem soha. Amikor bemondták, hogy világcsúcs, azt hittem, hogy csak bemutatják Dél-Koreát. Mert az övék volt az előző rekord. Aztán láttam, hogy a hollandok azok. Hát, iszonyú gyorsak voltak. És hát mi is” – állapította meg Bácskai Sára Luca.

Azt vettem észre, hogy a többiek nem jönnek utánunk. Mentünk, mentünk a hollandok után, tartottuk a tempójukat, a végén pedig azt hittem, káprázik a szemem. Az már csak hab a tortán, hogy a döntőben két csapatot is kizártak, és negyedikek lettünk. A világcsúcs mellé ennyi csak jár, nem?

– mondta fülig érő szájjal Keszler Andrea, aki ezren is továbbjutott, így ő még érdekelt a zárónapon a negyeddöntőben. A harmadik olimpiáján versenyző Keszler a phjongcshangi olimpia emblémáját festette a körmeire a nemzeti színek mellett. 

A magyar váltó 4 másodperccel javította meg korábbi idejét, a 4:03,603 nagyon komoly idő. A hollandok még ennél is gyorsabbak voltak (4:03,471), és nekik összességében járt a bronz ezért. A szabálytalankodó Kínát és Kanadát ugyanis kizárták a döntőben.

A döntőben nyilván egészen más volt az iram, nem lehet összehasonlítani a feszültséget sem, de a sebesség feltétlen irányadó, hogy a jövőben akár ennyivel is képesek repeszteni. 

A junior-világbajnokságra készülő, szombaton 1500-on hatodik Jászapáti Petra emlékei szerint ilyen nem nagyon volt mostanában nagy világverseny döntőjében, ezért ők elsősorban az időnek örültek, miután beértek a célba.

„Ez egy extrém eset, hogy ketten is akaratlanul búcsúznak a fináléból. Az járt a fejünkben a futam után, hogy büszkék lehetünk erre az időre, azzal nem foglalkoztunk, hogy a hatodikból egyszer csak negyedik hely lesz.”

A zárszót a 28 éves Keszler mondta.

„Azt ígértük, hogy toljuk majd rendesen a döntőben, toltuk. Fel lehet tenni a kérdés, mi van, mi lett volna, ha megnyerjük a B döntőt, és akkor most érmesek vagyunk. És nyilván még vidámabbak. Megpróbáltunk mindent, nem értük utol a hollandokat, és higgyék el, nagyon örülünk annak, hogy negyedikek vagyunk. Váltóban nem volt még soha ilyen jó pozíciónk olimpián. És ilyen időt? Ez egy komoly eredmény. Büszkék vagyunk.”