Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egy nagy esély elment, de hol van még a vége

DEBRE20180213034
2018.02.20. 07:49

A rövid pályás gyorskorcsolyában az ötből három versenynap már lement, kedden nem lesz A-döntős magyar, a női váltó az ötödik helyet elcsípheti, ha pedig kizárnak valakit a legjobbak közül, akár negyedikek is lehetnek. A sportágnak a negyedik a legjobb helyezése a múltból, még Huszár Erika szerezte 2006-ból.

A versenyzők azzal az egyértelmű szándékkal érkeztek, hogy éremmel távozzanak. Erre pedig meg is van az esély, még akkor is, ha Liu Shaolin Sándor szombati fináléja sikerülhetett volna jobban is.

A 22 éves versenyző, amikor kijött az újságírókhoz a kizárása után, az volt az első kérdése, mi ez a sok szomorú arc?

Nem volt maga alatt a kizárása után, egyetlen csalódásra utaló reakciója sem volt. Igaz most már nem könnyű megfejteni, miért nem indult korábban, mikor kiabált be a kínai szövetségi kapitány, Li Na, hogy most már menjen. Felesleges azon rágódni, hogy kinek a terve volt, hogy sokáig csak altasson, és ne kezdje el nagyobb tempóban a távot.

Liu Shaolinnak ezekre nem szabad gondolnia, mert egy pillanatra sem szabad kizökkennie. Kedden már az ötszáz méter előfutamaiban lesz érdekelt – magyar idő szerint dél körül -, a kilencedik, utolsó szakaszba sorolták be.

Ellenfelei nem kis nevek. Az orosz Jelisztratov mellett a kínai Han, és az ezren második amerikai Krueger. Nagyon összeszedetten kell mennie, hogy kellemetlen meglepetés ne érje.

Ezen a távon volt világbajnok 2016-ban – ez a sportág legnagyobb sikere -, vagyis egyáltalán nem esélytelen, hogy ami ezren nem sikerült neki, azt ötszázon begyűjtse.

Testvére, a mindegyik távon junior világbajnok, ötszázon junior világrekorder Liu Shaoangnak nem úgy sikerültek eddig a futamok, ahogy szerette volna, most ő is javíthat. Az előfutamában szerepel az a Sitnyikov, aki bátyjával akadt össze egy egészen rejtélyes és érthetetlen szabálytalanságot elkövetve.

A japán Sakazume és a kazah Azsgalijev van még a futamban, Shaoangnak innen feltétlen tovább kellene jutnia. Az idei kvalifikációs sorozatban volt már érmes a bátyja mögött világkupán, és vb-ről van már bronzérme is.

Knoch Viktor 2006-ban volt olimpiai döntős, igaz nem ötszázon. Ő az egyik legnagyobb favorittal, a koreai Seóval került egy futamba, egy holland és egy francia van még rajta kívül. Bravúr kell neki a továbbjutáshoz, de nem elérhetetlen.

Ne feledkezzünk meg a nőkről sem, a szombaton hatodik Jászapáti Petra ezren lesz érdekelt. „Majdnem elhánytam magam futam közben, de egy olimpián az ciki lenne” - ezt a mondatát még sokszor idézni fogják.

Kihajtotta magát, könnyen előfordulhat, hasonló erőbedobásra lesz ismét szüksége, hogy a legjobbak közé kerüljön.

Az előfutamában ott van az orosz Jefremenkova, a holland Schulting és a kazah Kim.

Keszler Andrea a brit Elise Christie-vel került egy futamba, a holland van Ruijven és a lengyel Baranowska lesz még rajtuk kívül a jégen.  

És persze a váltóban ők ketten Heidum Bernadettel valamint Bácskai Sárával megpróbálják megnyerni a B-döntőt.

(Borítókép:  Liu Shaoang az amerikai John-Henry Krueger a brit Farrel Treacy és a japán Rioszuke Szakazume (Ryosuke Sakazume) (b-j) a phjongcshangi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének férfi 1000 méteres selejtezőjében a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 13-án. - f otó: Czeglédi Zsolt / MTI)