Dél-Korea a társukat kiközösítő gyorskorcsolyások ellen fordult

2018.02.21. 13:53

Dél-Korea a hetedik lett a női gyorskorcsolya 500 méteres üldözéses csapatversenyében hétfőn Phjongcshangban, az eredmény után a háromfős csapat két tagja, Kim Boreum és Park Juvu a harmadik társukat, Noh Szeonjeongot hibáztatták, szerintük ugyanis Noh nem bírta velük a tempót, ezért nem jutottak messzebbre.

Park azt mondta, hogy a célvonalon áthaladva nagyon meglepődött, amikor látta, hogy Noh nem közvetlenül mögöttük ért be, hanem négy másodperc hátránnyal. A futam után Noh láthatóan elsírta magát, két társa viszont egyszerűen faképnél hagyta, ezután jött a Noht hibáztató nyilatkozat.

Az üldözéses versenyben a háromfős csapat legutolsó emberének ideje számít, papíron egymás segítése, az együtt maradás lenne a taktika, a dél-koreaiak láthatóan más stratégiával álltak elő.

Az 500-as szám, illetve Kim és Park megnyilvánulásai után petíciót indítottak az elnöki hivatal honlapján, ezt helyi idő szerint szerda délutánig több mint félmillióan írták alá (az 50 milliós országban) azt követelve, hogy Kimet és Parkot zárják ki az olimpiáról és minden más nemzetközi versenyről, hogy ne képviselhessék hazájukat.

Az eset után Kim bocsánatot kért, elismerve, hogy az ő hibája volt, hogy nem figyelt, leszakadt-e a harmadik tag, de egy szponzora, a NEPA már jelezte, hogy nem hosszabbít vele szerződést.