A valaha volt legrosszabb olimpikon, imádom

GettyImages-920230954
2018.02.21. 18:20 Módosítva: 2018.02.21. 21:42
Swaney Elizabeth végérvényesen sztár lett, immár Amerikában is, a phjongcshangi olimpián röhejes gyakorlatot bemutató síző Amerika talán legismertebb show-jában szerepelt. És beszélt az utóbbi napok eseményeiről.
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A valaha volt legrosszabb olimpikon, imádom

Amerika leghíresebb reggeli műsorába is meghívták a magyar síakrobatát: Swaney Elizabeth elmagyarázta, miért volt jó a phjongcshangi olimpiai szereplése.

816 · Feb 21, 2018 06:20pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A phjongcshangi olimpia magyar kabalamadara – Erzsi, a sas, avagy Bözsi, a griff, avagy Swaney Elizabeth – tényleg sztárrá vált. Lassan nincs tekintélyes vagy népszerű külföldi lap, ami ne közölt volna külön cikket, esetleg méretes portrét róla, egy újabb lépésként pedig a televíziózást is sikerült meghódítania: vendégül hívták Amerika egyik ikonikus reggeli műsorába, az NBC Today Show-ba.

A műsor elején bemutatták Swaney híressé lett csúszását a félcsőben, és beavatták a nézőket a sztori hátterébe, megemlítve, hogy nem azért teljesített így, mert megijedt, hanem ez volt a terve.

Valamint hogy aki viccet sejt a dolog mögött, az nagyot téved, Swaney büszke a teljesítményére.

Illetve kitértek a sportoló korábbi próbálkozására, amikor venezuelai színekben szkeletonosként próbált meg kijutni az olimpiára. A felvezetés zárásaként felteszik a kérdést: ha a tongai sífutót vagy a jamaicai bobosokat imádják, akkor őt miért cikizik ennyien?

Elsőként azt kérdezte a riporter az amerikai magyar freestyle sízőtől, hogy számított-e ilyen reakciókra, amikor belevágott a versenybe.

„Mindjárt válaszolok a kérdésre, de előbb szeretnék a csodálatos versenyzőtársaimhoz szólni, akiket már látni is hatalmas inspiráció volt tegnap" – felelte taktikusan Swaney, ám a riporter elegánsan megismételte a kérdését, kérve, hogy meséljen egy kicsit arról, mi járt a fejében a futamra készülve, amikor tudta, hogy fantasztikus sportolókkal szemben indul, akik szaltókat és csavarokat ugranak.

„Nem érezte ijesztően kevésnek a tudását?” – bökte ki végül az egyik műsorvezető.

Én mindig megpróbálom a legjobbamat nyújtani a félcsőben, és valójában három trükköt is bemutattam a második körömben: két alley-oopot és egy 360-at a végén, úgyhogy egy kicsit furcsa azt hallani, hogy nem mutattam be egy trükköt sem, vagy csak egyet

– mondta. Majd így folytatta:

Ezenkívül az elején próbáltam pár grabet is, de még nem tartok ott, vagyis én próbáltam, ahogy mindig, a legjobbamat nyújtani. Edzésen, a vizes rámpán a front-flipet és a back-flipet is gyakorlom, meg a 720-at és az 540-et is, erről láthattak is pár felvételt a videóimon. Mindig is az volt a célom, hogy ezeket a trükköket a félcsőben is meg tudjam csinálni, de most még nem vagyok benne biztos, hogy ami vízbe érkezve megy, az a havon is menne.

"De próbálom megtalálni a módját, hogy ezen a szinten át tudjak lépni."

A következő kérdésben a műsorvezető arról érdeklődött, hogy a többi síelő tudásszintjét ismerve megérti-e, hogy nem könnyű feldolgozni az ő produkcióját.

„Értem, hogy miért gondolják ezt, de én mindig a legjobbamat próbálom nyújtani" – felelte ismét Swaney, majd ismét vitába szállt a kritikus hangokkal.

„Egy 360-at is ugrottam a menetemben, de szeretnék még többet mutatni, egy magasabb 360-at vagy egy 540-et, majd végül egy 720-at ugrani. Nem taktikáztam, mindig beleadok mindent" – felelte.

Swaney életében nem a phjongcshangi gyakorlat az első furcsa dolog, amit elkövetett. A show-ban is rákérdeztek, hogy mi motiválja olyan látszólag lehetetlen küldetésekre, mint elindulni Arnold Schwarzenegger ellen a kaliforniai kormányzóválasztáson. Vagy épp az olimpián.

Swaney nem jött zavarba.

Imádom a kihívásokat és azt, hogy a síelés egy teljesen más világot nyitott meg nekem. Amikor nyolc évvel ezelőtt megtanultam síelni, beleszerettem ebbe a világba. Ezt meg akartam osztani másokkal is, így síoktató lettem, aztán pedig beleszerettem a freestyle síelésbe, és abba, ahogy rajta keresztül kifejezhetem magam

– tárta fel motivációit.

A negatív, gonoszkodó üzeneteket küldőkről és azokról, akik szerint nincs helye az olimpián, Swaney Elizabeth azt mondta: köszöni nekik, hogy időt szántak a rá, és foglalkoztak vele.

„Mind a pozitív, mind a negatív kommenteket megpróbálom beépíteni az életembe, konstruktív módon. A negatív vagy furcsa megjegyzések nem zavarnak, mert pozitív légkör vesz körül a sípályán vagy a világkupákon, a versenyeken és az edzéseken is biztatjuk egymást. Szóval én a pozitív dolgokra figyelnék, de elfogadom a kritikákat is, mert azok is segítenek."

Az adásban bejátszottak pár kritikusabb Twitter-üzenetet is. Az egyik sokatmondó, nagyjából leírja, hogyan ítéli meg Amerika és most már az egész világ Swaney-t és produkcióját:

"A legrosszabb. Olimpikon. Valaha. Imádom."

Borítókép: David Ramos / Getty Images Hungary.