Az utolsó magyar éremesély jön az olimpián

2018.02.22. 06:46

Csütörtökön lesz az a versenynap, amit talán a legjobban vártak a versenyzők, egyben a szurkolók is. A férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó ugyanis bejutott a négyes döntőbe, és megpróbál érmet szerezni. Unalomig ismert, 1980 óta nincs magyar érem téli olimpiáról, bajnoka pedig még sohasem volt az országnak.

Ebben az olimpiai ciklusban három világkupát nyertek a magyarok – huszonkét verseny volt összesen –, az utolsó győzelmet abban a csarnokban érték el, ahol most is futják majd a döntőt. Akkor megfogadták, hogy éremért jönnek vissza 2018-ban.

A közvetlen kvalifikáció azonban nem sikerült jól, még csak a döntőt sem érték el. A kvalifikációs sorozat négy versenyéből kettőt Kanada nyert, egyet Dél-Korea, egyet pedig az amerikaiak, akik most nincsenek a fináléban.

A már említett Kanada és Korea mellett Kína döntős, 13 órától minden kiderül.

A mieink az elődöntőben sokáig az élen haladtak, aztán az 5000 méteres táv utolsó ötödét megnyomta Korea, és bejött az első helyre. Valószínűleg most is az lesz a mieink taktikája, hogy megpróbáljuk az iramot diktálni.

Ám még ennél is lényegesen fontosabb, hogy végig kell menni. Már elmondták az érintettek, nem zárhatnak ki bennünket. A szabálytalanság nem megengedett.

Abban ugyanakkor reménykedhetünk, hogy valakit megbüntetnek, mert akkor megvan az áhított érem, és valóra válik a csapat álma.

Kanadának és Koreának már van phjongcshangi bajnoka, de ebből semmilyen következtetést nem lehet és szabad levonni.

A váltó összeállítása: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor.

A váltó előtt még megrendezik a 1000 méteres versenyt a nőknek, Keszler Andrea folytathatta a selejtezők után a negyeddöntőben.

A férfiaknál 500 méteren osztanak aranyat, a Liu testvérek ott vannak a negyeddöntőben, nincs rossz sorsolásuk, ha jól jönnek ki az első kanyarból, mindketten elődöntősök lehetnek. Liut rögtön az első futamban szólítják, 11 órától lesz a jégen.

Liu Shaolin ötszázon világbajnok volt 2016-ban, az olimpián mindkét eddigi egyéni számban bejutott a fináléba. 1500-on ötödik lett, 1000-en bevállalt egy kockázatos manővert, és kizárták.

A fogadóirodák Liu Shaolint a második legesélyesebbnek gondolják, a kínai Vu Ta-csing (Wu Dajing) győzelme fizet csak kevesebbet, mint a legjobb magyaré. Kínának egyébként még nincs aranya, ahogy az oroszoknak sincs.