Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem jártam buliba, mert az országomat szeretném képviselni

K EPA20180208020
2018.02.24. 16:26

Az alpesi síelő Kékesi Márton öt egyéni szám mellett a csapatversenyben is részt vett, ő vállalta a legtöbb számot a téli olimpián, lényegében az első naptól az utolsóig készenlétben állt.

A legjobb helyezését szlalomban érte el a Fullsport SE versenyzője, harmincadik lett.

Azt kérdeztem tőle, mennyi lemondás van ebben a helyezésben.

„Tudom, sokan legyintenek otthon, ha ezt meghallják. A harmincadik az csak harmincadik. Nekem ettől még életem legszebb napja. Én ezt a sportágat szeretem, ezért hozok áldozatot. Elégedett vagyok, mert több mint 100 induló volt szlalomban, és engedni is kellett a lécet, hogy legyen sebességem, eközben koncentrálni is kellett, hogy ne hibázzak, ne essek ki, ha már a szuper G-ben nem tudtam befejezni. A versenyben maradás tétjének terhét önmagamra tettem. Sok munka van ebben, a családomat karácsonykor láttam utoljára.”

A versenyző egyedül vaxolja a léceit, megszokta, hogy ezt is önmagának kell tennie. Lécével a korábbi kapitány Kovács Barnabásra emlékezett. 

A 22 éves Kékesi Japánban töltötte gyerekkora egy részét, mert édesapja egy kinti egyetemen dolgozott. Ott szerette meg a síelést, amit akkor sem adott fel, amikor hazatértek.

Bánkúton laknak most, de amikor csak lehet, megy külföldre edzőtáborozni, mert ott jobbak a hóviszonyok. A szlalomban győztes svéd André Myhrert onnan ismeri, hogy a nyáron ugyanott készültek fel. Együtt persze nem edzhettek, mert nem ugyanaz a szint.

A világkupában is szeretne hasonló helyezést elérni, mint az olimpián, mert akkor pontokat gyűjtene, és folyamatosan előre léphetne a FIS-rangsorban. Ami alapján a nagy versenyeken jobb rajtszámokat kaphatna.

„Erre tettem fel az életemet. Van, aki buliba jár, én a hazámat szeretném méltóan képviselni. Stresszes volt az olimpia a sok verseny miatt, nagy kihívásoknak kellett megfelelni, de hát borsodi gyerek vagyok, semmitől sem félek.”

(Borítókép:  Guillaume Horcajuelo / EPA / MTI)