Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Huszonkét észak-koreai indul a téli olimpián

2018.01.20. 16:00

Három sportág öt versenyszámában összesen 22 észak-koreai sportoló vesz részt a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpián - jelentette be Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, írja az MTI.

"A mai nap fontos mérföldköve egy hosszú útnak. A NOB 2014 óta dolgozott ezen a különleges helyzeten, de ez a megállapodás az elmúlt hetekig lehetetlennek tűnt"  mondta Bach a NOB szombati közleményében. 

Az északiak rövidpályás gyorskorcsolyában, sífutásban és alpesi síelésben lesznek érdekeltek az ötkarikás játékokon, míg a női jégkorongtornán a déliekkel közös csapatot indítanak.

A NOB közleménye kiemeli, hogy a megnyitóra együtt, a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt vonul majd be a két ország csapata. A lobogót két sportoló  egy észak- és egy dél-koreai résztvevő  közösen viszi majd.

A megegyezés Thomas Bach, a phjongcshangi szervezők, valamint a két ország olimpiai bizottsága tisztviselőinek találkozója után született meg.

A sportolók mellett 24 észak-koreai edző és hivatalos küldött, valamint 21 újságíró is ott lesz a február 9. és 25. közötti olimpián.