Magyarország is indulhat az téli olimpián először szereplő számban

2018.01.25. 11:14

Újabb olimpiai kvótát kapott Magyarország a téli olimpiára. A nemzetközi szövetség (FIS) döntése értelmében Magyarország is indulhat az alpesi sízők csapatversenyében, így a férfiaknál és a nőknél is két-két versenyzőt küld az olimpiára. Eddig csak két alpesi síző indulása volt biztos. 

A hazai szövetség (MSSZ) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a csapatverseny kvótái közül többet is visszamondtak, ezek egyikét kapta meg Magyarország.

Az MSSZ hétfőn úgy határozott, hogy a férfiaknál Kékesi Mártont, a nőknél pedig Hozmann Szonját és Maróty Mariannt jelöli a csapatba. A nőknél jelezte, hogy - a térdszalag-szakadást szenvedett Miklós Edit eredményei révén járó két indulási joggal - csak abban az esetben mehet mindkét síző, ha a FIS elfogadja az egyik kvóta B kvalifikációs versenyzőhöz kerülését.

Erre már nem kell várni, mivel a csapatversenyen való szerepléssel automatikusan két-két helyet szerez az adott ország. A férfiaknál Kékesi Márton mellett Samsal Dalibor lesz tagja a csapatnak.

Az alpesi csapatverseny először szerepel az olimpiai programban. A csapattagok parallel szlalomban versenyeznek az ellenfelekkel, a négy párharc alapján hozzák ki a győztes csapatot. 2-2-es állásnál a csapatok jobb női és férfi versenyzőinek összidejét veszik figyelembe. Amelyik csapatnál kevesebb, az nyer.

A magyar sportolói küldöttség így 19 fős lesz Phjongcshangban. Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket.

Alpesi síben Kékesi, Dalibor, Hozmann és Maróty indulhat, míg sífutásban az egy-egy magyar szereplési joggal Kónya Ádám és Szőcs Emőke. Szerdán derült ki, hogy Swaney Elizabeth révén a síakrobaták félcső számában is lesz magyar a dél-koreai játékokon.