Jég veled 2 az olimpián

2018.01.23. 10:30
Jamaica az 1988-ban, Calgaryban indult történetet írja tovább, de már Ghánának és Nigériának is van olimpiai szkeletonosa. A nigériai Simidele Adeagbo első szkeletonedzése után bő fél évvel már olimpiai kvótát szerzett.

Az 1988-as calgaryi téli olimpiára még kölcsönkért korcsolyákkal, külföldi edzőre nagy nehezen összekuporgatott pénzből jutott ki a Devon Harris, Dudley Stokes, Michael White és Chris Stokes összetételű jamaicai bobcsapat, melyről 1993-ban a Disney filmet is készített Jég veled címmel. Februárban közösségi finanszírozással ugyan, de csúcstechnikát jelentő bobbal lesz újabb történelmi jamaicai csapat a játékokon, immár a nőknél (a férfiak pár kihagyással egész rendszeres résztvevői lettek közben a téli olimpiáknak).

Bár ez lesz a jamaicai női csapat első téli olimpiája, nem lesznek teljesen rutintalanok, a négyest ugyanis az a Jazmine Fenlator vezeti, aki 2014-ben még az amerikai csapat kormányosa volt – a jamaicai születésű Fenlator 2015-ben döntött úgy, hogy megpróbál szülőhazájával is kijutni a téli olimpiára.

Fenlator pont arról beszélt, hogy a második olimpiája is olyan különleges lesz, mint az első, hiszen a másik hazáját képviselheti. Ha nem is olimpiai, de nemzetközi szinten is rutinos társa lesz, a fékező Carrie Russell 2013-ban világbajnok volt a 4x100-as jamaicai váltóval az atlétikai vb-n. (A csapat másik fékezője Audra Segree lesz, tartaléknak tekinthető.)

Nem áll rosszul egyébként a férfi kettes csapat sem, a 31. helyen állnak a világranglistán, Phjongcshangban 30 kettős indulhat, vagyis ha valaki visszalépne, két jamaicai bobcsapat lenne a téli olimpián.

Elég nagy segítséget kaptak Japánból: a Sitamacsi bobos projekt keretén belül egy tokiói gyár munkásai a szakértelmüket felhasználva spéci bobot terveztek, ezt adták aztán a jamaicaiaknak. Eredetileg a japán bobosokat segítették volna, ők viszont nem velük szerződtek, így másik csapat után néztek.

A bob 10. verziójánál járnak a készítők, a mostani az eddigi legkisebb és legkönnyebb (még a szabályokon belül), vagyis papíron a bob sebességén nem múlhat a jamaicaiak szereplése.

A nőknél ráadásul ott lesz Nigéria is a csapatversenyben első afrikai országként.

Nigériai történelmet is írtak, az országnak még sosem volt téli olimpiai indulója.

Afrika beveszi a téli olimpiát

Seun Adigun, Ngozi Onwumere és Akuoma Omeoga ugyan már novemberben elérte a kvalifikációs szintet, ám a tényleges induláshoz január 14-ig tartani kellett a világranglistás helyüket, ami sikerült is nekik.

A hármasból Adigun 2012-ben ott volt gátfutóként a londoni olimpián, de mindhármuknak rövidtávfutó múltja van, ami a bobban jól is jön. Adigun egyébként elég merész álmokat dédelgetett mindig is, egykor azt tervezte, hogy ő lesz az NBA első női játékosa, ami ugyan nem jött össze neki, most azért sikerül történelmet írnia.

Nem ők lesznek az egyetlen afrikai indulók Phjongcshangban.

Simidele Adeagbo Nigériát képviseli majd szkeletonban, a nőknél, de lesz ghánai szkeletonos is, a férfiaknál Akwasi Frimpong.

A 36 éves Adeagbo története annyiból is különleges, hogy lényegében már kilenc éve visszavonult a versenysporttól, amikor 2017 augusztusában úgy döntött, megpróbál kijutni a téli olimpiára. A szokatlan lépés elég jól sült el, azok után, hogy 2017. szeptember 12-én feküdt először szkeletonra életében, január 11-én a Lake Placid-i észak-amerikai kupaversenyen harmadik helyen zárt, majd másnap megismételte ezt az eredményét, és végül a kupasorozatban is bronzéremes lett. Eredetileg bobozni akart, de a nigériai válogatón javasolták neki, hogy inkább a szkeletonnal próbálkozzon.

Adeagbo egyébként a Kentuckyi Egyetem sportösztöndíjas hallgatójaként négyszeres egyetemi bajnok volt hármasugrásban.

One.Race.Away🇳🇬 📸@candicewardphotography

SimiSleighs (@simisleighs) által megosztott bejegyzés,

A ghánai Akwasi Frimpong nyolcévesen, családjával költözött Hollandiába, ahol 2003-ban junior bajnok lett 200 méteren futásban. Miután sérülés miatt lemaradt a londoni olimpiáról, a téli sportok felé fordult, és csak hajszállal maradt ki a holland bobcsapatból a szocsi olimpia előtt.

Ekkor váltott át bobról szkeletonra, holland színekről pedig ghánaira. Január közepén Lake Placidben egy 14. és egy 15. hellyel megszerezte a világranglistás helyeket is, így mehet Dél-Koreába.

1984-ben kezdték

Szarajevóban indult először afrikai színekben sportoló a téli olimpián, a történelmi tettet két alpesi síző, a szenegáli Lamine Gueye és az egyiptomi Gamíl er-Rídi hajtotta végre lesiklásban. Utóbbi utolsó előtti lett (az utolsó, aki végigment, 88 másodperccel zárt az első és 70 másodperccel az előtte végző görög induló mögött), Gueye viszont meglepően ügyes volt, a 61 indulóból 51.-ként zárt.

Az afrikai versenyzők többsége bobban, szánkóban és szkeletonban indult, de volt már kameruni, etióp és kenyai sífutó, ghánai és madagaszkári alpesi síző is a játékokon.